Inovacijos

Litgrid > Inovacijos > Įgyvendinti projektai > Geresnę elektros kokybę užtikrinanti jungimo momento kontrolės sistema

Geresnę elektros kokybę užtikrinanti jungimo momento kontrolės sistema

Norint užtikrinti aukštą elektros kokybę perdavimo tinkle, elektra privalo būti tinkamos įtampos, tačiau retkarčiais atsiranda ir įtampos sutrikimų. Siekiant pašalinti įtampos kryčius, atsirandančius dėl įmagnetinimo srovių jungiant didelės galios transformatorius, „Litgrid“ planuoja išspręsti pritaikant naujovę: jungimo momento kontrolės sistemą.
 
„Pernai atliekant pirmąjį dalinį izoliuoto darbo bandymą, pastebėjome, kad dėl įmagnetinimo srovės dydžio, transformatorius jungiant prie sistemos, atsiranda problemų. Sistemoje įtampos kryčiai dažniausiai pastebimi įjungiant Lietuvos elektrinės kombinuoto ciklo bloko transformatorių, o įtaką elektros kokybei gali turėti bet kurio galingesnio nei 200 MVA įrenginio įjungimas“, – sako „Litgrid“ Sistemos patikimumo skyriaus sistemos techninių reikalavimų inžinierius Tadas Kivilis.
 
Šiuos įtampos kryčius sukelia įmagnetinimo srovės, atsirandančios įjungiant transformatorių. Neigiamo poveikio dydis priklauso nuo vietos, kur yra įrenginys ir kokiu įtampos kampo momentu jis yra prijungiamas. „Litgrid“ skaičiavimai rodo, kad Lietuvos elektrinės kombinuoto ciklo blokas per metus jungiamas vidutiniškai apie 20 kartų, o neigiamas poveikis įtampai pastebimas maždaug 10 proc. atvejų.
 
„Net ir dešimtadalis atvejų yra per didelis skaičius – Valstybinės energetikos reguliavimo tarnybos viešuosiuose svarstymuose vartotojai ne kartą išreiškė susirūpinimą elektros kokybę, tinklo naudotojų nusiskundimų dėl įvykių, susijusių su elektros kokybe sulaukiame vis dažniau. Šio aspekto svarba augant elektros vartojimui ir savarankiškai valdant elektros energetikos sistemą po sinchronizacijos su Europos tinklais tik augs“, – sako „Litgrid“ inžinierius.
Iki šiol neigiamą poveikį buvo siekiama sumažinti įjungimo momentu įrenginį prijungiant prie tinklo su varža šuntuojant pagrindinius kontaktus ir tik po to perjungiant jį prie įprastinių kontaktų. Visgi šis metodas – itin brangus, nes jam išpildyti yra reikalingi sudėtingesnės konstrukcijos jungtuvai.
Todėl „Litgrid“ ėmė vystyti inovatyvią idėją, kurios įgyvendinimas prisidėtų prie elektros kokybės užtikrinimo ir mažintų didelės galios transformatorių įjungimo į elektros tinklą poveikį. Tai – iki šiol Lietuvoje netaikyta jungimo momento kontrolės sistema.
Šis principas pasaulyje yra naudojamas dar nuo XX a. pabaigos. Naujesni metodai, analizuojantys jungtuvo būseną ir atliekantys korekcijas jungimo metu, įrašinėja duomenis, kuriuos vėliau galima analizuoti, pradėti diegti sąlyginai neseniai.
„Jungimo momento kontrolės sistema yra naudojama užsienyje bei taikoma ir kitiems įrenginiams, pavyzdžiui, įjungiant ar išjungiant šuntus, ilgas aukštos įtampos perdavimo sistemos linijas. Kadangi kiekviena sistema yra unikali, mes pirmiausia ją išbandysime jungdami transformatorius neigiamo poveikio slopinimui ir elektros kokybės užtikrinimui. Tikimės gerų rezultatų“, – teigia T. Kivilis.