Naujienos

2020-08-11

Kuršių nerijoje baigti 717 tūkst. eurų vertės tinklo modernizavimo darbai

Elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ bendradarbiaudamas su elektros skirstymo operatoriumi ESO baigė dvejus metus trukusią Juodkrantės transformatorių pastotės rekonstrukciją. Per ją senieji perdavimo tinklo įrenginiai buvo pakeisti naujais, dėl to padidėjo tinklo pajėgumas ir patikimumas visame Kuršių nerijos pusiasalyje.
 
„Turizmas Kuršių nerijoje kasmet populiarėja, o dabartinėmis pasaulio ir šalies aplinkybėmis pusiasalyje numatomas dar spartesnis lankytojų augimas, – sako „Litgrid“ Strateginės infrastruktūros departamento direktorė Gerda Krasauskė. – Atitinkamai auga ir elektros energijos bei jos patikimo tiekimo poreikis, tad investuojame į elektros perdavimo tinklo modernizavimą, siekdami užtikrinti elektros tiekimo saugumą ir patikimumą, taip pat padidinti tinklo pajėgumą. Šie atnaujinimai dar labiau padidins pusiasalio patrauklumą ir suteiks daugiau galimybių plėtoti verslą ir turizmą Kuršių nerijoje. Patikimas elektros tiekimas vartotojams – tiek skirstymo, tiek perdavimo operatorių tikslas, o šis projektas – puikus bendradarbiavimo siekiant bendro tikslo pavyzdys.“
 
Elektros energija pusiasalį pasiekia virš Kuršių marių einančia 110 kV aukštosios įtampos elektros energijos perdavimo linija, todėl, siekiant ilgalaikio patikimumo, buvo atnaujintos perdavimo tinklo ir elektros pastočių jungtys. Modernizuojant Kuršių nerijos elektros energijos perdavimo ir skirstymo sistemą, Juodkrantės transformatorių pastotė buvo visiškai rekonstruota, visi seni įrenginiai pakeisti naujais ir įrengtas naujas antras 16 MVA galios autotransformatorius, o buvusi schema pakeista į žiedinę. Šie atnaujinimai padidins elektros perdavimo tinklo pajėgumą ir užtikrins, kad elektros tiekimas nenutrūks net vienoje iš atšakų įvykus gedimui.
 
Kuršių nerijos elektros energijos perdavimo ir skirstymo tinklų atnaujinimas taip pat užtikrins elektros tiekimo saugumą ypatingam objektui – Lietuvos jūrų muziejui.
Atnaujinant Kuršių nerijos elektros tinklą buvo atsižvelgta į unikalų pusiasalio kraštovaizdį, įtrauktą į UNESCO saugomų vietų sąrašą, todėl, ESO rekonstruojant 35 kV elektros energijos skirstymo liniją, oro linija buvo pakeista požemine kabelių linija. Šis sprendimas leis ne tik išsaugoti kraštovaizdį, bet ir apsaugoti elektros skirstymo tinklą nuo gamtos stichijų poveikio.
 
Dvejus metus trukusio projekto vertė siekia 717 tūkst. eurų be PVM, iš jų 340,63 tūkst. eurų buvo finansuoti Europos Sąjungos lėšomis.