Naujienos

2021-09-13

Po planinių darbų įjungta elektros jungtis „NordBalt“

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ sėkmingai užbaigė planinius Lietuvos ir Švedijos elektros jungties „NordBalt“ techninės priežiūros darbus ir nuo sekmadienio 18 val. jungtis vėl prieinama prekybai.
 
„Sutarę su švedais, vienu metu atlikome iš anksto numatytus „NordBalt“ techninės priežiūros darbus abejuose keitikliuose – Klaipėdoje ir kitame jungties gale, Švedijos Nybro miestelyje. Šiuos darbus atliekame kartą per metus siekdami užtikrinti sklandžią ir patikimą „NordBalt“ įrenginių veiklą“, – teigia „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.
 
Sustabdžius „NordBalt“ keitiklį, per savaitę buvo patikrinta daugybė įrenginių - reaktoriai, nuolatinės bei kintamos srovės kondensatoriai, izoliatoriai ir kt., taip pat atlikti įvairių pagalbinių įrenginių ir sistemų techninės priežiūros darbai. Be to, iš anksto buvo žinomi ir kai kurių įrenginių defektai, kurie taip pat buvo pašalinti.
 
Techninės priežiūros darbų apimtys ir jų periodiškumas numatyti remiantis keitiklio įrangos gamintojo instrukcijomis ir „Litgrid“ perdavimo tinklo eksploatavimo reglamentu. Pačių svarbiausių sistemų patikra turi būti atliekama kasmet, tačiau keitikliui veikiant nėra galimybės patekti į kai kurias patalpas ir apžiūrėti įrenginius, todėl aptarnavimo darbus galima vykdyti tik sustabdžius keitiklį.
 
2021 m. pirmąjį pusmetį „NordBalt“ bendras jungties prieinamumas rinkai buvo 98,13 proc. Sausio-birželio mėnesiais iš Švedijos į Lietuvą per šią jungtį importuota 1,6 TWh elektros energijos, tai sudarė apie 27 proc. viso elektros importo.
 
700 MW galios elektros jungtis su Švedija veikia nuo 2016 metų.