Naujienos

2023-01-19

„Litgrid“ Ukrainai siunčia 2 mln. Eur vertės autotransformatorių

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ į Ukrainą siunčia 330/110/10 kV autotransformatorių, kuris padės užtikrinti elektros energijos tiekimą Rusijai tikslingai naikinant Ukrainos energetikos infrastruktūrą. Beveik 200 tonų sveriantis įrenginys ketvirtadienį Šiaulių transformatorių pastotėje bus pakrautas ant platformos tipo puspriekabės ir parengtas kelionei į Ukrainą.
 
Įrenginį ketvirtadienį Šiaulių transformatorių pastotėje ant platformos krauna bendrovė „Jūrtransa“. Iš ten jis bus išvežtas į Klaipėdą. Autotransformatorius Ukrainą pasieks jūrų keliais per Rumuniją.
 
 
„Suprantame padėties rimtumą Ukrainoje ir stengiamės partneriams padėti visais įmanomais būdais. Ruošdamiesi sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais atnaujiname savo tinklą ir įrangą, todėl turime nebenaudojamos, tačiau vis dar gerai veikiančios įrangos. Ji bus naudinga Ukrainos perdavimo sistemos operatorei „Ukrenergo“ atstatant Rusijos atakų metu nuniokotą elektros energetikos infrastruktūrą. Ir toliau padėsime kovojantiems ukrainiečiams, kad jie gyventų šilčiau ir šviesiau“, – teigia „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.
 
Autotransformatoriai yra pagrindiniai ir brangiausi perdavimo tinklo transformatorių pastočių įrenginiai. 1980-aisiais pagamintas autotransformatorius keičia elektros įtampą iš perdavimo tinkle naudojamos 330 kV įtampos į 110 kV ar skirstymo tinkle naudojamą 10 kV įtampą, o žemesnės įtampos elektros energija toliau perduodama vartotojams.
 
Beveik 200 tonų sveriantis transportavimui paruoštas autotransformatorius yra trijų metrų pločio, penkių metrų aukščio ir dešimties metrų ilgio. Prieš transportuojant buvo nuardytos išorinės jo dalys, išleista maždaug 95 tonos jame buvusios izoliacinės alyvos, kuri buvo supilta į transportavimui tinkamas talpas.
 
Tokio tipo transformatoriaus rinkos vertė siekia daugiau kaip 2 mln. Eur.
 
Autotransformatorių kartu su kita elektros ir dujų perdavimo tinklų atstatymui skirta įranga praėjusiais metais kaip paramą Ukrainai skyrė „EPSO-G“ grupės bendrovės „Litgrid“ ir „Amber Grid“.
 
Sulaukusi „Ukrenergo“ pagalbos prašymo, Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ skyrė 110–330 kV pirminius įrenginius: izoliatorius, kombinuotus matavimo transformatorius, srovės transformatorius jungtuvus ir skyriklius.
 
Bendra pernai „Litgrid“ suteiktos paramos vertė sudarė apie 2,4 mln. Eur.
 
Parama Ukrainos energetikos infrastruktūros įmonėms surinkta ir vežama padedant Lietuvos Respublikos ambasadai Ukrainoje, Energetikos ir Susisiekimo ministerijoms. Pagalba Ukrainai perduodama per nevyriausybinę organizaciją „Blue / Yellow“. Autotransformatoriaus gabenimo į  Ukrainą paslaugas finansuoja Europos Sąjungos Reagavimo į nelaimes koordinavimo centras (angl. Emergency Responce Coordination Centre).