Naujienos

2022-11-03

Baltijos jūros regiono elektros operatoriai aptarė sistemų adekvatumą

Helsinkyje susitikę Baltijos jūros regiono elektros perdavimo sistemos operatorių vadovai lapkričio 2 d. aptarė energetikos situaciją Europoje ir regione, informuoja Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“. Regiono operatoriai įvertino sistemų adekvatumą – pajėgumą užtikrinti pakankamą energijos kiekį vartotojams – ir su juo susijusias rizikas.
 
Kaip skelbiama bendrame operatorių pranešime, Baltijos jūros regiono perdavimo sistemos operatoriai aktyviai bendradarbiauja ir dalijasi informacija apie saugumą ir elektros tiekimo situaciją regione. Jei bus nustatyti konkretūs elektros energijos prieinamumo apribojimai, nors jų tikimybė išlieka maža, perdavimo sistemos operatoriai bendradarbiaus, kad sumažintų poveikį elektros vartotojams. Bendra ekspertų grupė analizuoja adekvatumo situaciją Baltijos jūros regione, ypač siekdama nustatyti tarpvalstybinį poveikį ir priklausomybes.
 
Kaip teigiama neseniai paskelbtoje Europos elektros perdavimo sistemos operatorių tinklo ENTSO-E išankstinėje 2022–2023 m. žiemos sezono apžvalgoje, palyginti su pastaraisiais žiemos laikotarpiais, energijos rinka šiemet susidurs su didesne adekvatumo rizika ir mažesniu saugumo rezervu, ypač sausio ir vasario mėnesiais. Baltijos jūros regione adekvatumo rizikos, priklausomai nuo modeliuojamų scenarijų, gali kilti Pietų Švedijoje, Pietų Norvegijoje, Rytų Danijoje ir Suomijoje.
 
Nepaisant mažėjančios elektros energijos paklausos regione, regiono operatoriai rekomenduoja vartotojams ir toliau taupyti elektrą. ES šalys susitarė dėl 10 proc. bendro elektros suvartojimo sumažinimo kaip tinkamiausios priemonės, kuri gali sumažinti energijos kainas ir užtikrinti, kad nebūtų reikalingo energijos prieinamumo ribojimai.
 
Baltijos jūros regiono elektros perdavimo sistemos operatoriai yra Estijos „Elering“, Latvijos AST, Lietuvos „Litgrid“, Švedijos „Svenska kraftnät“, Norvegijos „Statnett“, Danijos „Energinet“, Suomijos „Fingrid“, Lenkijos PSE ir Vokietijos „50Hertz“.