Naujienos

2019-06-24

XBID – 1-osios metinės ir 2-ojo veiklos etapo paskelbimas

  
Bendros einamosios dienos rinkų sujungimo (SIDC) sprendimui XBID jau vieneri metai! Nuo sėkmingos pradžios 2018 m. birželio 12–13 d. buvo įvykdyta 16 milijonų sandorių. Tikimasi, kad 2019 m. 4 ketvirtį SIDC išsiplės į dar septynias šalis.
SIDC šalys džiaugiasi, kad pirmieji veiklos metai buvo sėkmingi: daug sandorių, jų skaičius vis augo, o sistema veikė stabiliai ir patikimai. Nuo darbo pradžios 2018 m. birželio mėn. buvo įvykdyta daugiau kaip 16 milijonų sandorių.
Dabar vyksta pasiruošimas ir bandymai, skirti 2-ajam darbo etapui, kuris, kaip tikimasi, prasidės 2019 m. 4 ketvirčio pabaigoje.  Į jau esamą einamosios dienos rinkų sujungimo regioną bus integruotos šios šalys: Bulgarija, Kroatija Čekija, Vengrija, Lenkija, Rumunija ir Slovėnija. Šalys, dirbančios nuo pat pirmojo etapo pradžios: Belgija, Danija, Vokietija, Estija, Suomija, Prancūzija, Latvija, Lietuva, Norvegija, Nyderlandai, Austrija, Portugalija, Švedija ir Ispanija.
2019 m. spalio mėn. pradžioje planuojama surengti antrojo etapo parengiamąjį renginį, skirtą iš anksto informuoti suinteresuotąsias šalis. Taip pat organizuojamas bandomasis laikotarpis rinkos šalims, siekiant suteikti galimybę naujiems vartotojams susipažinti su SIDC sprendimu ir pasiruošimo metu atlikti savo bandymus.
SIDC valdymo komiteto pirmininkai Jean Verseille ir Stefano Alaimo pareiškė: „Mes labai džiaugiamės, kad pasiekėme šį svarbų vienerių metų darbo etapą. Prekybos augimas rodo, kad integruotos einamosios dienos rinkos vaidmuo yra labai svarbus. Mes tikimės tolesnės SIDC plėtros ir vystymosi. Kai 2019 m. pabaigoje prisijungs dar septynios šalys, geografiniu požiūriu SIDC apims 21 šalį. Suinteresuotosios šalys jau diskutuoja apie tolesnės plėtros ypatybes trečiajame etape".
SIDC taip pat kuriamas, siekiant suteikti papildomos naudos, o vėliau 2019 metais bus įgyvendinamas antras etapas. Svarbu tai, kad rinkos dalyviams bus padidintas pavedimų sąrašo vidurkis iki 100. Tai ženklus padidėjimas nuo dabartinio 31.
Integruota einamosios dienos rinka, skatindama veiksmingą konkurenciją, didindama likvidumą ir sudarydama sąlygas efektyviau panaudoti gamybos išteklius visoje Europoje, padidins bendrą einamosios dienos prekybos efektyvumą.
Augant atsinaujinančios kintančios produkcijos apimtims, didėja domėjimasis prekyba einamosios dienos rinkose, nes rinkos dalyviams tampa vis sudėtingiau išlaikyti balansą po praėjusios dienos rinkos uždarymo. Balanso išlaikymas tinkle, artėjant pristatymo laikui, yra naudingas tiek rinkos dalyviams, tiek elektros sistemoms, sumažina atsargų poreikį ir susijusias išlaidas. Einamosios dienos rinka – svarbi priemonė, leidžianti rinkos dalyviams atsižvelgti į netikėtus vartojimo ir sustojimų pokyčius.