Naujienos

2022-09-15

„Litgrid“ pradėjo sinchronizacijai ir atsinaujinančių plėtrai svarbių įrenginių bandymus

 
Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ pasiekė naują sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais ir atsinaujinančių išteklių plėtrai svarbių prietaisų – sinchroninių kompensatorių – įrengimo projekto etapą. Bendrovės specialistai dalyvavo dviejų sinchroninių kompensatorių pagrindinių komponentų gamykliniuose bandymuose, kurių rezultatai rodo, kad pagaminti įrenginiai atitinka numatytus techninius parametrus. Dėl to sinchroninių kompensatorių įrengimo projektas vyksta pagal numatytą grafiką.
 
„Kritiškai svarbios sinchronizacijai su Europos tinklais infrastruktūros įgyvendinimo darbai vyksta sėkmingai. Pagrindiniai komponentai pirmiesiems dviem iš trijų sinchroninių kompensatorių gaminami ir testuojami laikantis grafiko. Po sinchronizacijos mes Baltijos šalyse patys būsime atsakingi už visus perdavimo tinklo rodiklius, įskaitant ir dažnį. Sinchroniniai kompensatoriai yra reikalingi patikimam šių rodiklių užtikrinimui. Iki sinchronizacijos sinchroniniai kompensatoriai gerokai sustiprins tinklo patikimumą, užtikrins inerciją, kurios reikia Lietuvoje vykstant atsinaujinančių energetinių išteklių plėtrai“, – sako Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.
 
Sinchroniniai kompensatoriai gaminami „Siemens Energy“ gamykloje, Erfurte, Vokietijoje.
 
Dviejų sinchroninių kompensatorių pagrindinių komponentų (rotoriaus, statoriaus, smagračio ir t.t.) bandymų ciklas prasidėjo rugpjūčio mėnesį. Planuojama didžiąją dalį bandymų užbaigti iki šių metų pabaigos. Bandymai vyksta sėkmingai ir tiksliai pagal suplanuotą grafiką, juose dalyvaujant specialistams iš „Litgrid“.
 
Pirmieji du sinchroniniai kompensatoriai bus įrengti Alytaus ir Telšių 330 kV transformatorių pastotėse. Planuojama, kad apie 550 t sveriantys įrenginiai į Lietuvą atvyks 2023 m. balandžio–gegužės mėnesiais ir bus sumontuoti bei paleisti 2023 m. pabaigoje.
 
Trečioji sinchroninių kompensatorių stotis bus įrengta Neries (Nemenčinė, Vilniaus rajonas) 330 kV transformatorių pastotėje iki 2024 m. pabaigos.
 
Sinchroninių kompensatorių stotis – tai prie elektros perdavimo tinklo prijungtas galingas, didelės masės besisukantis variklis su smagračiu. Tokia stotis elektros negamina, jos pagrindinė užduotis – užtikrinti reikiamą inercijos kiekį ir palaikyti stabilų dažnį, kuris yra vienas svarbiausių elektros sistemos parametrų.
 
Sinchroniniai kompensatoriai taip pat užtikrins, kad sistemos inercija išliktų pakankama tuo metu, kai didelė dalis elektros energijos bus importuojama per jungtis ar gaminama vėjo ar saulės jėgainėse. Todėl šie įrenginiai prisidės ne tik prie sinchronizacijos įgyvendinimo, bet ir prie žaliosios energetikos plėtros Lietuvoje.
 
Sinchroninių kompensatorių įrengimas yra vienas iš pagrindinių sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais programos projektų.
 
Trijose Baltijos šalyse veiks po tris sinchroninių kompensatorių stotis. Sinchroninių kompensatorių įrengimas – vienas iš Vyriausybės patvirtintų ypatingos valstybinės svarbos sinchronizacijos programos projektų.
Iš viso jau baigta daugiau nei 40 proc. visų sinchronizacijai reikalingų darbų ir įgyvendinti 6 sinchronizacijos projektai. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba, 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija, „LitPol Link“ jungties išplėtimas, avarinio prisijungimo prie kontinentinės Europos tinklų per sinchroninę jungtį „LitPol Link“ bandymas ir Šiaurės Rytų Lietuvos perdavimo tinklo optimizavimas.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS/UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 m.