Naujienos

2021-03-12

Baltijos šalių operatoriai skelbia viešas konsultacijas dėl elektros energijos balansavimo rezervų rinkos tyrimo

Trys Baltijos šalių perdavimo sistemų operatoriai: Estijos „Elering“, Latvijos AST ir Lietuvos „Litgrid“ kviečia rinkos dalyvius išreikšti savo nuomonę apie Baltijos šalių elektros energijos balansavimo rezervo pajėgumų rinkos tyrimą.
 
Tyrimas atliktas Baltijos šalių nacionalinių reguliuotojų prašymu, jis turi suteikti reguliuotojams galimybę priimti sprendimą dėl prašymų, susijusių su Baltijos šalių elektros energijos sistemos sinchronizacijos antruoju etapu, kuris apima baterijų sistemų, skirtų rezervui, įdiegimą. Pagal investicijų prašymus, sėkmingas elektros energijos perdavimo sistemos tinklo sinchronizavimas tarp Baltijos šalių ir ES reikalauja, kad Lietuvoje ir Latvijoje iš viso būtų įdiegtos keturios baterijų sistemos. Tyrimo tikslas buvo nustatyti, ar elektros rinkos dalyviai gali pasiūlyti rezervus ir kokius rezervus jie gali pasiūlyti, taip pat identifikuoti optimalų mechanizmą, skirtą subalansuoti rezervus sistemos patikimumo ir sąnaudų aspektu.
 
Tyrimo kontekste buvo paruoštos simuliacijos ir įvertintos galimybės užtikrinti būtinus rezervo balansavimo pajėgumus kiekvienai šaliai atskirai, taip pat visoms Baltijos šalims kartu, veikiant vienoje bendroje rinkoje, taip pat vadovaujantis scenarijumi, pagal kurį pasitelkiami kaimyninių šalių rezervai po prisijungimo prie kontinentinės Europos tinklų.
 
Pagrindinės tyrimo išvados yra tokios:
 
- Pagal rinkos simuliacijos duomenis, Estijos, Latvijos ir Lietuvos elektros energetikos  sistemos, veikdamos atskirai, nėra pajėgios užtikrinti būtinus rezervų pajėgumus: FCR, aFRR, mFRR žemyn, o tik mFRR aukštyn gali būti užtikrinamas. Besisukantys generatoriai yra būtini, siekiant palaikyti FCR, aFRR ir mFRR, tačiau nei viena iš elektros energetikos sistemų, veikdama atskirai, negali užtikrinti visų būtinų rezervų.
- Techninis potencialas užtikrinti FCR ir mFRR būtinus rezervo pajėgumus bendrame Baltijos šalių LFC (apkrovos dažnio valdymo) bloke yra įmanomas, tačiau aFRR pajėgumai nebus užtikrinami visais periodais. Įmanomų pasirinkimų rezultatai rodo, kad nuolat veikiantys generatoriai bus būtini kiekvienoje elektros energetikos sistemoje.
- Galima integracija su rezervo rinkomis gretimose sistemose: Suomijoje, Švedijoje, Lenkijoje, keitimasis rezervais, naudojantis jungtimis galėtų Baltijos šalių elektros energetikos sistemai užtikrinti techninę galimybę užtikrinti visus būtinus rezervus, atitinkamai sumažinant prieinamus tarpsisteminius pralaidumus, kurie yra skirti ateinančios dienos rinkoje ir ženkliai sumažintų generatorių, kurie privaro veikti, poreikį. Tačiau paties brangiausio rezervo kainos pasiūlymo efekto, kuriuo nustatoma ribinė rinkos kaina, neturėtų įtakos. Atsižvelgiant į tai, kad dviejų ar daugiau regioninių rinkų sujungimas būtų sudėtingas ir neapibrėžtas, gali būti, kad Baltijos šalių, Šiaurės šalių ir Lenkijos rezervinių pajėgumų rinkų sujungimas iki 2025 metų gali būti nepasiektas.
 
Daugiau išsamios informacijos apie tyrimo metodiką ir jos rezultatus galima rasti Baltijos šalių perdavimo sistemų operatorių interneto svetainėse.
 
Baltijos šalių perdavimo sistemos operatoriai kviečia elektros rinkos dalyvius pareikšti savo nuomonę apie galimybę rinkos dalyviams teikti būtinas paslaugas per laikotarpį nuo 2021 m. kovo 12 d. iki 2021 m. balandžio 15 d., užpildant toliau pateikiamą klausimyną.
 
Pridedami dokumentai: