Naujienos

2019-05-20

Lietuvos elektros energetikos sistemos savarankiško darbo bandymas įvyko sklandžiai

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ praneša, kad savaitgalį (gegužės 18-19 d.) atliktas dalies Lietuvos elektros sistemos ir generatorių bandymas įvyko sklandžiai pagal iš anksto numatytą planą: sistema veikė patikimai.
Pagal suplanuotą scenarijų į savarankiškas „salas“ buvo išskirta Kauno termofikacinė elektrinė, dalis Mažeikių elektrinės, Kauno HE, Kruonio HAE, Lietuvos elektrinės 9 blokas ir nuolatinės srovės keitikliai „Nord Balt“  ir „LitPol Link“. Šias zonas atjungus nuo BRELL sistemos išbandytos generatorių galimybės kartu su nuolatinės srovės keitikliais valdyti izoliuotos sistemos dalies dažnį. Likusi – didžioji dalis – Lietuvos energetikos sistemos tebefunkcionavo BRELL žiede, o išskirtosios dalys su ja sėkmingai sinchronizuotos.
„Šis bandymas – istorinis įvykis Lietuvos elektros energetikos sistemoje, pirmą kartą Lietuva reguliavo savo elektros sistemos dažnį. Tai buvo ne tik praktinis mūsų turimų technologijų ir gamybos pajėgumų išbandymas, bet ir labai naudinga patirtis perdavimo sistemos operatoriui koordinuojant veiksmus su gamintojais,“ – teigia „Litgrid“ generalinis direktorius Daivis Virbickas.
Pagrindiniai bandymai buvo atliekami naktį iš šeštadienio sekmadienį, nuo 23:00 val. iki 03:00 val.,  bandymas baigtas sekmadienio vidurdienį. Nepaisant neįprastai išaugusio elektros poreikio bei vakarinėje Lietuvos dalyje siautusio škvalo, galėjusio sutrikdyti elektros tiekimą, vartotojams elektra tiekta patikimai ir sklandžiai, tad bandymo jie nė nepajuto.
Bandymo metu patikrintos jungčių galimybės veikti kartu dažnio valdymo palaikymo režimu kartu su generatoriais. Taip pat  išbandyta, kaip išskirtos sistemos dalys veikia su jau sinchroniškai veikusia likusia Lietuvos energetikos sistemos dalimi, patikrintos generatorių techninės galimybės reguliuoti dažnį ir išlikti stabiliems esant savarankiško darbo režimui ar atsiradus trikdžiams.
Praėjęs savaitgalis šiam bandymui parinktas atsižvelgiant į jau šį savaitgalį (gegužės 25-26 d.) numatytą izoliuoto darbo bandymą Kaliningrado srityje.
Lietuva, Latvija ir Estija – vienintelės ES šalys, kurios energetiškai yra izoliuotos nuo kontinentinės Europos elektros energetikos sistemos ir vis dar priklauso sovietiniais laikais sukurtam BRELL žiedui, kur dažnis centralizuotai reguliuojamas iš Maskvos.