Naujienos

2021-08-25

Didinant perdavimo sistemos patikimumą, pirmą kartą iš oro nuskenuotos visos „Litgrid“ antžeminės linijos

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ užbaigė visų antžeminių 110–400 kV elektros linijų skenavimą. Šią vasarą, per mažiau nei mėnesį, naudojant sraigtasparnį su pažangia lazerinio skenavimo „LiDAR“ („Light Detection and Ranging“) įranga ir fotokameromis buvo nuskenuotos visos 110 kV oro linijos, kurių bendras ilgis siekia per 4,7 tūkst. km. Dar apie 1,7 tūkst. km oro linijų (330 kV ir 400 kV įtampos) išmaniai nuskenuotos pernai. Gauti duomenys leis operatyviai pašalinti galimas kliūtis ir pavojus, užtikrinti tinklo ir įrenginių priežiūrą, o panaudojant dirbtinį intelektą – ir užbėgti incidentams už akių.
 
„Siekdami efektyvinti elektros tinklo priežiūrą ir procesus, pirmą kartą atlikome išmanųjį visų aukštos įtampos oro linijų skenavimą. Gauti duomenys padės mūsų specialistams įvertinti oro linijų ir tinklo įrenginių būklę, saugius atstumus nuo laidų iki žemės, augmenijos ir kitų objektų, taip pat identifikuoti pavojingus medžius. Visa tai leis operatyviau ir patogiau atlikti oro linijų priežiūrą ir padės užtikrinti elektros perdavimo sistemos patikimumą“, – sako Vidmantas Grušas, „Litgrid“ Perdavimo tinklo departamento direktorius.
 
Sukuria aplinkos 3D modelį
 
Visų „Litgrid“ 110 kV įtampos oro linijų skenavimas šių metų liepą-rugpjūtį buvo atliktas pasitelkus sraigtasparnį su „LiDAR“ įranga. Ši lazerinio skenavimo technologija surenka didžiulį taškų masyvą, kurį apdorojus specialia programine įranga sukuriamas trimatis aplinkos modelis su išskirtais objektais – pastatais, keliais, medžiais, krūmais, elektros linijų stulpais, laidais ir kt. Kartu fotografuojami linijų elementai – tai padeda įvertinti realią situaciją ir tinklo infrastruktūros būklę.
 
Beje, „LiDAR“ technologija naudojama ir aukštos klasės išmaniuosiuose telefonuose. Ji padeda įrenginiui nustatyti atstumą iki tam tikrų objektų ir, pavyzdžiui, tiksliai sufokusuoti nuotrauką ar, naudojant specialias programėles, matuoti atstumus, daiktų dydį ir pan.
 
Šiuo metu vyksta nuskenuotų oro linijų duomenų perkėlimas į bendrovės informacines sistemas ir apdorojimas, o pilną ataskaitą darbus atlikusi bendrovė „Aerodiagnostika“ yra įsipareigojusi pateikti „Litgrid“ iki lapkričio mėnesio pabaigos. Tuomet bus atliekama duomenų analizė ir planuojami tolimesni veiksmai, konkretūs darbai nustatytų defektų ar pavojų keliančių objektų šalinimui.
 
Surinkta informacija padės oro linijų priežiūros specialistams įvertinti saugius linijų atstumus iki žemės, kelių, augmenijos ir vandens telkinių. Gauta išsami informacija apie linijas bus patikslinta GIS duomenų bazėje bei atnaujintos laidų ir atramų charakteristikos bendrovės turto valdymo sistemoje. Vadovaudamiesi nuotraukomis linijų inžinieriai galės atlikti oro linijų priežiūrą apžiūrėdami linijų įrenginius iš darbo vietos. Gautos augmenijos ataskaitos leis identifikuoti pavojingus medžius oro linijose ir juos nedelsiant pašalinti.
 
Oro linijų priežiūra – nuolatinis procesas
 
Pasak V. Grušo, elektros linijų skenavimas iš oro yra inovatyvus projektas, turintis didžiulį potencialą. „Tobulėjant ir pingant technologijoms, ateityje dirbtinis intelektas ir mašinos atliks vis daugiau inžinerinių darbų. Naudodamos „LiDAR“ ir nuotraukų informaciją, automatizuotos sistemos nustatys oro linijų defektus, apskaičiuos darbų apimtis. Istoriniai duomenys leis atlikti gilesnę analizę ir įvertinti infrastruktūros nusidėvėjimą, koroziją, kitus defektus, tiksliai modeliuoti augmenijos augimą“, – vardija „Litgrid“ Perdavimo tinklo departamento direktorius.
 
110 kV oro linijos šiais metais buvo skenuojamos tik iš sraigtasparnio, tačiau pernai dalis 330 kV linijų buvo nuskenuotos į orą pakėlus ir bepiločius fiksuoto sparno lėktuvus. Kol kas bepiločiais orlaiviais tokias užduotis atlikti yra sudėtinga ir atima daugiau laiko, nes jų skrydžio laikui didelę įtaką turi sumontuota papildoma įranga, oro sąlygos ir kiti veiksniai.
 
Siekiant užtikrinti patikimą elektros perdavimą visoje šalyje, antžeminių elektros linijų priežiūra yra vykdoma nuolat. Visos oro linijos yra apžiūrimos mažiausiai kartą per metus, o nustatyti defektai oro linijoje ir jos apsaugos zonoje yra fiksuojami „Litgrid“ informacinėje turto valdymo sistemoje ir, atsižvelgiant į jų lygį, suplanuojamas šalinimas.