Naujienos

2023-03-08

„Litgrid“ pradeda sinchroninio kompensatoriaus įrengimo projekto statybas Telšiuose

 
Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ pradeda vieno svarbiausių šių metų projektų – sinchroninio kompensatoriaus įrengimo – statybas Telšiuose. Sinchroniniai kompensatoriai sustiprins tinklo patikimumą ir prisidės prie atsinaujinančių energijos išteklių plėtros, o po sinchronizacijos su kontinentine Europa padės užtikrinti savarankišką dažnio valdymą.
 
Sinchroninis kompensatorius – tai prie elektros perdavimo tinklo prijungtas galingas, didelės masės besisukantis elektrinis variklis, galintis kaupti sukimosi energiją ir esant reikalui būti panaudotas generatoriaus režimu. Jis padeda stabilizuoti elektros sistemos dažnį ir padidina tinklo dinaminį stabilumą: sumažina įtampos kryčius trumpųjų jungimų metu, užtikrina inerciją, kompensuoja reaktyviąją galią.
 
„Pernai rekonstravę Alytaus ir Telšių pastotes paruošėme jas sinchroninių kompensatorių prijungimui. Dabar gavome statybos leidimą ir Telšių pastotėje pradedame tolimesnius darbus , kurie sudarys galimybę prie perdavimo tinklo šiemet prijungti pirmąjį iš trijų Lietuvos sinchroninių kompensatorių. Artimiausiu metu siekiame gauti statybos leidimą ir Alytaus sinchroninio kompensatoriaus įrengimui. Šiais įrenginiais sustiprinsime  elektros perdavimo sistemą,  pagerinsime sąlygas atsinaujinančios energetikos plėtrai šalyje ir, prireikus, galėsime anksčiau sinchronizuotis su Europos tinklais“, – teigia Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.
 
Telšių sinchroninio kompensatoriaus statybos leidimą bendrovė gavo vasario pabaigoje. Nuo pernai metų gruodžio Telšių pastotėje vyksta statybų aikštelės paruošimo ir technologinės platformos įrengimo darbai, o dabar pradedamas statyti specialus įrenginiui skirtas 944 kv. m ploto ir 14 m aukščio pastatas.
Maždaug po 400 t sveriantys Telšių ir Alytaus sinchroniniai kompensatoriai bei jiems reikalingi galios transformatoriai į Lietuvą atvyks šių metų trečiąjį ketvirtį, jų bandomoji eksploatacija numatoma dar šiemet. Šiuo metu vyksta Alytaus sinchroninio kompensatoriaus įrengimo techninio projekto ekspertizė, statybos leidimo tikimasi sulaukti kovo pabaigoje.
 
Trečiasis šalies sinchroninis kompensatorius stovės Vilniaus rajone esančioje Neries transformatorių pastotėje, jis bus atgabentas ir prie tinklo prijungtas kitais metais.
 
Šiuo metu vyksta sinchroninių kompensatorių bei jiems skirtų komponentų gamyba Vokietijoje, Italijoje ir Kroatijoje, „Litgrid“ specialistai reguliariai dalyvauja įrenginių dalių bandymuose.
 
Sinchroninių kompensatorių įrengimas yra vienas iš pagrindinių sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais programos projektų.
Iš viso „Litgrid“ įgyvendino jau 6 sinchronizacijos projektus. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba, 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija, „LitPol Link“ jungties išplėtimas, avarinio prisijungimo prie kontinentinės Europos tinklų per sinchroninę jungtį „LitPol Link“ bandymas ir Šiaurės Rytų Lietuvos perdavimo tinklo optimizavimas.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS / UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 metais.