Naujienos

2022-09-29

„Litgrid“ baigė jūrinės jungties „Harmony Link“ ir Darbėnų skirstyklos teritorijų planavimą

 
Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ baigė tarptautinės jūrinės jungties su Lenkija „Harmony Link“ ir 330 kV Darbėnų skirstyklos statybos teritorijų planavimo etapą. Pabaigusi šiuos darbus, „Litgrid“ įgyvendino dar dvi Vyriausybės patvirtinto sinchronizacijos veiksmų ir priemonių plano gaires.
 
„Sėkmingai sujungę tris Darbėnų seniūnijoje esančius sklypus į vieną ir užbaigę Darbėnų skirstyklos ir jūrinio kabelio su Lenkija „Harmony link“ statybos teritorijų planavimo darbus, kuriame vieną svarbiausių Lietuvos elektros perdavimo sistemos taškų vakarinėje šalies dalyje. Jį sudarys naujai pastatyta Darbėnų skirstykla, čia stovėsianti nuolatinės srovės aukštos įtampos jūrinio kabelio „Harmony Link“ keitiklių stotis ir prijungta nauja 330 kV elektros perdavimo linija Darbėnai–Bitėnai. Šie trys sinchronizacijos projektai padidins elektros perdavimo tinklo patikimumą, komercinės prekybos galimybes ir reikšmingai prisidės prie elektros iš atsinaujinančių išteklių gamybos augimo“, – sako Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.
 
„Harmony Link“ jungties ir Darbėnų skirstyklos teritorijų planavimo darbus „Litgrid“ pradėjo 2019 metais. 2020 m. parengta projektų strateginio pasekmių aplinkai vertinimo ataskaita, o 2021 m. – patvirtintas inžinerinės infrastruktūros vystymo planas.
Darbėnų skirstykloje bus prijungta nauja 140 km ilgio 330 kV elektros perdavimo linija Darbėnai–Bitėnai. Ji padidins elektros energijos pralaidumą tarp rytinės ir vakarinės Lietuvos dalies ir užtikrins tiekimo saugumą. Naujoji linija taip pat leis prijungti daugiau žaliosios vietinės generacijos – tiek sausumoje esančių atsinaujinančių energijos išteklių, tiek jūrinio vėjo parkų.
 
Darbėnų skirstykloje su Lietuvos elektros perdavimo tinklu susijungs 330 km ilgio 700 MW galios jūrinė jungtis su Lenkija „Harmony Link“ per nuolatinės ir kintamos srovės keitiklių stotį. Po sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais nuo Darbėnų iki Žarnoviecų Lenkijoje nutiestas kabelis užtikrins komercinę prekybą elektra su kontinentinės Europos šalimis.
 
Iš viso jau baigta daugiau nei 45 proc. visų sinchronizacijai reikalingų darbų ir įgyvendinti 6 sinchronizacijos projektai. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba, 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija, „LitPol Link“ jungties išplėtimas, avarinio prisijungimo prie kontinentinės Europos tinklų per sinchroninę jungtį „LitPol Link“ bandymas ir Šiaurės Rytų Lietuvos perdavimo tinklo optimizavimas.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS/UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 metais.
 
Apie „Litgrid“:
 
AB „Litgrid“, Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius, palaiko stabilų šalies elektros energetikos sistemos darbą, valdo elektros energijos srautus ir sudaro sąlygas konkurencijai atviroje elektros rinkoje. Bendrovė Lietuvoje valdo daugiau kaip 7 tūkst. km oro linijų, daugiau kaip 200 transformatorių pastočių ir 17 tarpsisteminių linijų su kitomis šalimis, nuolat vykdo jų priežiūrą, siekiant užtikrinti tinkamą elektros energijos perdavimą visiems šalies gyventojams, įstaigoms ir kitoms organizacijoms.
 
Nuo 2010 m. gruodžio 22 d. AB „Litgrid“ akcijos įtrauktos į vertybinių popierių biržos NASDAQ OMX Vilnius Papildomąjį prekybos sąrašą. 97,5 proc. AB „Litgrid“ akcijų valdo UAB „EPSO-G“, kurių 100 proc. akcijų priklauso LR Energetikos ministerijai.