Naujienos

2024-03-18

Kovo 11-ąją pasigaminome daugiau elektros nei suvartojome, elektros kaina praėjusią savaitę mažėjo 15 procentų

Nepriklausomybės atkūrimo dieną, dėl didelės vietinių vėjo ir saulės elektrinių gamybos, pirmą kartą per 15 metų, paros elektros gamyba Lietuvoje buvo didesnė nei suvartojimas. Nors Skandinavijoje remontuojami branduoliniai reaktoriai mažina elektros pasiūlą regione, dėl stipresnio vėjo didmeninė savaitės kaina Lietuvoje mažėjo 15 proc.
 
Kovo 11–17 dienomis vidutinė didmeninė elektros energijos savaitės kaina „Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje, palyginti su ankstesne savaite, mažėjo 15 proc. nuo 75 Eur / MWh iki 64 Eur / MWh. Latvijoje ir Estijoje vidutinė didmeninė elektros kaina buvo tokia pati, kaip Lietuvoje.

„Praėjęs pirmadienis buvo ypatingas ne tik dėl Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo šventės, tačiau ir dėl simboliško sutapimo elektros rinkose. Lietuvoje paros pagamintos elektros kiekis buvo didesnis, nei suvartotas. Tokia situacija nematyta nuo 2009 metų, kai buvo uždaryta Ignalinos atominė elektrinė. Šią šventinę dieną susiklostė itin palankios sąlygos: suvartojimas buvo mažesnis nei įprasta, pasiektas naujas saulės jėgainių gamybos rekordas ir buvo pakankamai vėjuota. Pastaraisiais metais vykstantis atsinaujinančios energetikos proveržis Lietuvoje lemia, kad tokių parų tik daugės ir netrukus vis dažniau daugiau elektros pasigaminsime savarankiškai, tvariais, aplinkos neteršiančiais būdais,“ – sako „Litgrid“ Rinkos plėtros skyriaus vadovė Aistė Krasauskienė

„Litgrid“ Rinkos plėtros skyriaus vadovės teigimu, elektros pasiūlą regione mažina atominių elektrinių remonto darbai Šiaurės šalyse.

„Taip pat reikia atkreipti dėmesį į naujienas apie reaktorių remontus Šiaurės šalyse. Švedijos 3 elektros rinkos zonoje iki kovo 21 d. bus remontuojamas 1,2 GW galios Forsmark 3 reaktorius, o Suomijos 1,6 GW galios Olkiluoto 3 reaktoriaus remontas pratęstas iki balandžio 15 d.“, – sako A. Krasauskienė.

Elektros suvartojimas Lietuvoje praėjusią savaitę išliko toks pats – 234 GWh. Lietuvoje vietos elektrinės užtikrino 61 proc. šalies elektros energijos suvartojimo*. Bendrai Lietuvoje praėjusią savaitę buvo pagaminta 143 GWh elektros energijos, tai yra 8 proc. daugiau, nei prieš savaitę, kai vietinė gamyba siekė 132 GWh.

Lietuvoje praėjusią savaitę daugiausiai elektros energijos pagamino vėjo jėgainės. Jų gamyba išaugo 33 proc. – nuo 60 GWh iki 80 GWh. Šiluminės elektrinės prijungtos prie perdavimo tinklo generavo tiek pat kaip ir prieš savaitę – 10 GWh. Hidroelektrinių generacija mažėjo nuo 27 GWh iki 22 GWh. O saulės elektrinių gamyba sumažėjo 25 proc. – nuo 22 GWh iki 16 GWh. Praėjusią savaitę vėjo jėgainės pagamino 56 proc. Lietuvoje generuotos elektros energijos, hidroelektrinės – 15 proc., saulės elektrinės 11 proc., šiluminės elektrinės – 7 proc., o kitos elektrinės – 10 procentų.

Pagal importo / eksporto (saldo) santykį, 45 proc. šalies elektros energijos poreikio* buvo importuoti. Palyginti su ankstesne savaite, bendras importo kiekis sumažėjo 16 proc. nuo 173 GWh iki 145 GWh. Diferencijuojant šalies importą, 64 proc. buvo importuoti iš Skandinavijos per „NordBalt“ jungtį, 26 proc. iš Latvijos, o likę 10 proc. elektros į šalį pateko per sieną su Lenkija.

Bendras elektros srautas iš Lietuvos išaugo 36 proc. nuo 25 GWh iki 34 GWh. 8 proc. eksporto iš Lietuvos buvo nukreipti į Latviją, 90 proc. į Lenkiją „LitPol Link“ jungtimi, o likęs 1 proc. eksportuotas į Skandinaviją.

Elektros srautui „LitPol Link“ jungties pralaidumo išnaudojamas siekė 53 proc. Lenkijos kryptimi ir 18 proc. Lietuvos kryptimi. „NordBalt“ pralaidumo išnaudojimas buvo 0 proc. Švedijos kryptimi ir 79 proc. Lietuvos kryptimi.
* Pastabos:
1. Elektros energijos suvartojimas (pagal ENTSO-E „consumption“) – yra suvartotas Lietuvos elektros energijos kiekis be KHAE užkrovimui suvartotos elektros energijos.
2. Elektros energijos poreikis yra suvartotas Lietuvos elektros energijos kiekis su Kruonio HAE užkrovimui suvartota elektros energija.
3. „Litgrid“ savaitinėse apžvalgose analizuojami „Nord Pool“ rinkoje prekiaujamos didmeninės elektros energijos kainos pokyčiai Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse, apžvelgiama elektros energijos importo / eksporto dinamika ir srautų pasiskirstymas bei suvartojimo ir generacijos preliminarių faktinių duomenų pokyčiai. Šie operaciniai duomenys yra preliminarūs ir gali skirtis nuo galutinių komercinės apskaitos duomenų.