Naujienos

2020-06-19

Japonijos energetikos milžinė TEPCO padės integruoti atsinaujinančius išteklius Baltijos šalyse

 
Japonijos energetikos įmonių grupei TEPCO (angl. „Tokyo Electric Power Company“) priklausanti bendrovė pateiks rekomendacijas, kaip Baltijos šalys efektyviausiai į elektros perdavimo sistemą galėtų integruoti atsinaujinančius energijos išteklius (AEI).
Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros perdavimo sistemos operatoriai – „Litgrid“, „Augstsprieguma tīkls“ ir „Elering“  pasirašė bendradarbiavimo susitarimą su Japonijos energetikos įmonių grupei priklausančia „TEPCO Power Grid“.
Susitarimu siekiama sukurti ekonomiškai pagrįstą modelį ir identifikuoti technines priemones, kurios prisidės prie Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje numatyto tikslo įgyvendinimo – iki 2050 m. 100 proc. Lietuvoje suvartojamos elektros energijos gaminti iš AEI.
„Lietuva turi vieną iš ambicingiausių strategijų Europos Sąjungoje – siekiame per ateinančius trisdešimt metų tapti visiškai atsinaujinančių energijos šaltinių šalimi. Šiai ambicijai pasiekti pamatas jau pradėtas kloti, tiek sudarant naujas partnerystes, tiek vykdant sinchronizaciją su kontinentinės Europos tinklais, – sako „Litgrid“ Strategijos departamento direktorius Liutauras Varanavičius.  – TEPCO – tai Japonijos energetikos milžinė, kurios sukaupta patirtis ir sprendimai AEI srityje bus itin vertingi siekiant visą AEI pagamintą energiją perduoti į tinklą. O sinchronizacijos projekto metu įdiegti sinchroniniai kompensatoriai sukurs reikiamą inerciją ir padės užtikrinti stabilų sistemos darbą prie tinklo prijungus didelius vėjo ar saulės energijos pajėgumus.“
Pagal susitarimą Japonijos „TEPCO Power Grid“ įsipareigoja atlikti studiją – pritaikyti Baltijos šalių elektros perdavimo sistemos modelį, kai 100 proc. elektros gaminama iš AEI, išanalizuoti AEI integracijos galimybes atliekant dažnio skaičiavimus bei pasiūlyti techninius sprendimus, kurie leistų Baltijos elektros energetikos sistemoje integruoti 100 proc. AEI. Studiją planuojama atlikti iki 2021 kovo 31 d.
Baltijos šalys gautus studijos rezultatus naudos reikiamų techninių priemonių infrastruktūrai vystyti ir investicijų planavimui. Neatmetama galimybė ir toliau bendradarbiauti su „TEPCO Power Grid“ įgyvendinant pateiktus studijos rezultatus. 
Trijų šalių sistemas sinchronizavus su kontinentinės Europos tinklais ir 100 proc. AEI prijungus prie perdavimo tinklo, svarbu užtikrinti nesutrikdytą perdavimo sistemos dažnį. Kadangi vėjo ir saulės energijos gamyba priklauso nuo oro sąlygų, ji veikia netolygiu režimu. Dėl šios priežasties būtina įvertinti AEI įtaką sistemai, kai ji veikia sinchroniniu režimu – studijoje bus pasiūlytos priemonės, kurios leis užtikrinti tinkamą AEI ir perdavimo sistemos darbą, kai 100 proc. AEI pagaminamos energijos perduodama į tinklą.
Japonijos perdavimo ir skirstymo tinklų operatorius „TEPCO Power Grid“ turi didelę elektros energetikos sistemos valdymo ir vystymo patirtį, įskaitant sistemos darbą ekstremaliomis sąlygomis. Bendrovė taip pat atsakinga už mažų nutolusių salų elektros tiekimo patikimumą ir dalyvauja atomines elektrines keičiant atsinaujinančiais ištekliais.
Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje numatyta didinti vartojamos elektros energijos iš AEI dalį, palyginti su galutiniu elektros energijos suvartojimu: 2020 m. – iki 30 proc., 2030 m. –  45 proc. ir 2050 m. – 100 proc.