Naujienos

2023-10-05

„Litgrid“ stiprina elektros tinklo patikimumą Jonavoje: atvežtas antrasis autotransformatorius

Lietuvos elektros perdavimo operatorė „Litgrid“ informuoja, kad į Jonavos pastotę atvežtas ir pradėtas montuoti jau antrasis autotransformatorius, reikalingas skirstyklos rekonstrukcijai. Po atnaujinimo vienoje svarbiausių Kauno regiono pastočių padidės elektros tinklo saugumas ir perdavimo patikimumas, sumažės neigiamas poveikis aplinkai.
 
„Tikslingai siekdami energetinės nepriklausomybės, turime įgyvendinti ne tik strateginės reikšmės infrastruktūros projektus, susijusius su sinchronizacija, bet ir užtikrinti patikimą elektros sistemos darbą atnaujindami esamus tinklo objektus. Rekonstruodami Jonavos transformatorių pastotės skirstyklą modernizuosime jos įrenginius, kad užtikrintume patikimą elektros tiekimą Jonavos ir Kauno rajonų gyventojams, tuo pačiu labiau tausotume aplinką ir sumažintume skleidžiamą triukšmą“, – sako „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis.
 
Rugsėjo pabaigoje į Jonavos transformatorių pastotę buvo atvežtas antrasis iš dviejų rekonstrukcijai reikalingų autotransformatorių. Daugiau nei 250 tonų sveriantys įrenginiai pakeis senuosius, dar 1975 ir 1977 metais įrengtus autotransformatorius. 
 
Atnaujinus 1975-aisiais įrengtą transformatorių pastotės skirstyklą gerokai sumažės eksploatacinės išlaidos, padidės elektros perdavimo patikimumas. Be to, po modernizacijos bus tausojama aplinka bei mažinama garso tarša – nauji įrenginiai veikia tyliau, efektyviau ir tvariau.
 
Jonavos transformatorių pastotė yra svarbi ne tik miestui ir gyventojais gausėjančiam Kauno rajonui, bet ir visam regionui, nes jungia net vienuolika 110 kV ir dvi 330 kV elektros perdavimo linijas.