Naujienos

2022-05-10

Inovatyvus „Litgrid“ projektas pateko į tarptautinių energetikos apdovanojimų finalą

 
Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“ projektas, pirmoji Baltijos šalyse prie elektros perdavimo tinklo prijungta 1 MW baterija, sulaukė tarptautinio įvertinimo: didžiausiuose Europoje atsinaujinančios energetikos apdovanojimuose „The Smarter E Award“ ji pateko tarp „Išskirtinio projekto“ kategorijos finalininkų.
 
Inovatyvi baterija Vilniaus pastotėje prie tinklo buvo prijungta pernai metų pabaigoje, o šįmet „Litgrid“ specialistai sėkmingai užbaigė įrenginio bandymus. Jie patvirtino, kad 1 MW galios ir 1 MWh talpos baterija gali prisidėti prie elektros sistemos parametrų valdymo.
„Tai viena svarbiausių pastaraisiais metais Baltijos šalyse įgyvendintų energetikos inovacijų, kuri yra reikšminga ne tik Lietuvai, bet ir visam regionui. Pilotinis baterijos projektas pakloja pamatus energijos kaupimo įrenginių prijungimui ir panaudojimui Lietuvos elektros perdavimo tinkle. Esame pasiruošę prijungti mūsų seserinės bendrovės „Energy Cells“ šiuo metu įgyvendinamą 200 MW elektros energijos kaupimo įrenginių projektą, tiek padėti verslams plėtoti tokias technologijas prijungiant jas prie šalies tinklų. Baterijos atliks svarbią funkciją - užtikrins aukštą sistemos patikimumą, kurioje ateityje dominuos elektros energija, pagaminta iš atsinaujinančių energijos šaltinių“, – sako „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.
Atsižvelgė į projekto inovatyvumą
Tad kodėl Lietuvoje įgyvendinamas 1 MW baterijos projektas patraukė „The Smarter E Award“ ekspertų dėmesį? Tam yra kelios priežastys.
Pirma, tai vienas pirmųjų projektų pasaulyje, kuomet elektros energiją kaupianti baterija buvo integruota tiesiai į elektros perdavimo tinklą.
Antra, baterija yra ypač pažangi, o jos reakcija žaibiška – valdymo komandos apdorojimo laikas siekia 87 milisekundes (t.y. 0,087 sekundės), o visiškas persijungimas iš įkrovimo į generavimą trunka dar trumpiau – 70 milisekundžių (0,07 s). „Tai iš esmės atitinka relinės apsaugos suveikimo laikus. Tokie parametrai nuteikia optimistiškai, kad ateityje elektros sistemos valdymas bus dar sklandesnis“, – sako „Litgrid“ Inovacijų vadovas Audrius Baranauskas.
Trečia, tarptautinė svarba: išmokus valdyti sistemą, į kurią integruotos baterijos, gebančios ne tik sukaupti, bet ir momentiškai pateikti energiją į tinklą bei padėti valdyti dažnį, tiek „Litgrid“, tiek kitų šalių operatoriai galės geriau išnaudoti turimą infrastruktūrą, didinti prie tinklo prijungtų atsinaujinančių energijos šaltinių skaičių ir jų galią.
Būtent tai planuojama ir Lietuvoje: dar iki šių metų pabaigos keturiose vietose – Vilniaus, Alytaus, Utenos ir Šiaulių pastotėse – bus įrengti po 50 MW galios energijos kaupikliai. Ši bendros 200 MW galios sistema tarnaus kaip greitas ir lankstus avarinis galios rezervas užtikrinant patikimą ir stabilų Lietuvos elektros energetikos sistemos darbą iki sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais arba izoliuoto elektros energetikos sistemos darbo metu, o ateityje padės sparčiai augančių atsinaujinančių energijos šaltinių integracijai.
 
Išbandė virš 10 skirtingų funkcijų
Vilniaus transformatorių pastotėje (TP) bateriją pernai metų rudenį sumontavo energijos kaupimo technologijų bendrovė „Fluence“, įsteigta kompanijų „Siemens“ ir „AES“. „Litgrid“ specialistai keturis mėnesius testavo šio įrenginio teikiamas galimybes.
Realiomis Lietuvos elektros energetikos sistemos veikimo sąlygomis buvo išbandytos baterijos galimybės atlikti daugiau nei dešimt skirtingų perdavimo tinklo funkcijų. „Testų metu patikrinta galimybė vietoje ir per nuotolį valdyti baterijos galią, išbandytas jos efektyvumas, avarinės galios funkcija, dažnio valdymo funkcijos, sintetinės inercijos atsakas, įtampos valdymo funkcija, izoliuoto darbo veikimas energiją tiekiant Vilniaus TP savosioms reikmėms ir dar daug kitų“, – vardija A. Baranauskas.
1 MW baterija ir jai sukurta infrastruktūra toliau veiks elektros perdavimo sistemoje kaip integruota šios sistemos dalis, prisidedanti prie Vilniaus TP 10 kV skirstyklos įtampos valdymo ir užtikrinanti pastotės savųjų reikmių avarinį rezervą. Taip pat ji bus toliau naudojama tyrimams ir įgyvendinant kitus inovatyvius projektus.
Konkurentai – ne mažiau pasikaustę
Be šios baterijos, į „The Smarter E Award“ apdovanojimų „Išskirtinio projekto“ kategorijos finalą pateko dar šeši projektai:
  • Vokietijoje vystomas projektas „Tokai 2“, kuris į vieną talpyklą apjungia naujas ir naudotas elektromobilių baterijas, o jų talpa ir galia padeda stabilizuoti elektros perdavimo tinklo darbą;
  • Izraelyje, 800 gyventojų turinčiame kibuce, įdiegta talpykla iš 24-ių „BMW i3“ baterijų, užtikrinanti stabilų elektros tiekimą, kai nešviečia saulė. Papildomas privalumas – inovatyvi BMW baterijų aušinimo sistema, pasirūpinanti sklandžiu veikimu net kepinant 50 °C ir didesniam karščiui;
  • Kinijos Bindžou mieste įgyvendinamas žuvininkystės ir fotovoltinės energijos integravimo projektas: jėgainė per metus pagamina apie 400 mln. kWh elektros energijos, o akvakultūros įmonėje auginamos krevetės;
  • Vokietijoje, „Dresen“ automobilių prekybos salone įdiegtas 8 vietų elektromobilių įkrovimo punktas, kurių bendra galia siekia 193 kW, o didžiąją dalį elektros poreikių aprūpina vietoje sumontuoti saulės moduliai;
  • Bangladeše įdiegta išmanioji saulės energijos drėkinimo sistema „Smart Solar Irrigation System“, užtikrinanti tinkamą pasėlių laistymą ir kartu taupanti kurą bei vandenį;
  • Malio kasykloje, kuri nėra prijungta prie elektros tinklo, įrengta hibridinė saulės baterijų sistema, padėjusi maždaug penktadaliu sumažinti kasyklos degalų sąnaudas.
Apdovanojimuose „The Smarter E Awards“ kiekvienais metais įvertinami novatoriški sprendimai ir technologijos, kuriomis užtikrinamas pažangus, tvarus ir ekonomiškas energijos tiekimas. Jų nugalėtojai bus paskelbti gegužės 10 d. Miunchene.