Naujienos

2022-08-01

„Litgrid“ surengė sinchroninio prisijungimo treniruotę Baltijos šalių elektros sistemų dispečeriams

 
Baltijos šalių elektros perdavimo sistemų dispečeriai dalyvavo mokymuose, kurių metu išbandė atsijungimo nuo Rusijos ir Baltarusijos, izoliuoto darbo ir sinchroninio prisijungimo prie kontinentinės Europos tinklų scenarijų. Mokymus organizavo Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“ komanda.
 
Pasak Donato Matelionio, „Litgrid“ Sistemos valdymo departamento vadovo, ruošiantis sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais ir turint omenyje Rusijos karą prieš Ukrainą, aktualiausia tema yra pasirengimas, reikalui esant, jau dabar pradėti veikti sinchroniniu režimu.
 
„Mokymų metu dispečeriai veikė pagal įgyvendinti scenarijų, kai Baltijos šalys turi atsijungti nuo Rusijos ir Baltarusijos elektros tinklų, pereitų prie savarankiško darbo ir vėliau sinchroniškai prisijungia prie kontinentinės Europos tinklų per jungtį su Lenkija.
 
Operatyvinio personalo treniruotės leidžia užtikrinti pasirengimą įvairiems gedimams elektros sistemoje, įskaitant scenarijų, kuomet esant būtinybei Baltijos šalių elektros sistemai reiktų veikti izoliuotu režimu bei sinchroniškai prisijungti prie kontinentinės Europos tinklų“, – sako D. Matelionis.
 
Sistemos valdymo departamento vadovo teigimu, Baltijos valstybių ir Lietuvos elektros perdavimo sistemą valdantys specialistai treniruotėse dalyvauja nuolat. Jo teigimu, mokymuose svarbu ne tik tobulinti žinias, pasiruošti įvairiems scenarijams, bet ir stiprinti komandinį darbą su kolegomis iš kitų šalių, su kuriais po sinchronizacijos dirbsime vienoje sinchroninėje zonoje.
 
Po dviejų metų pertraukos kasmetiniai Baltijos šalių dispečerių mokymai vyko gyvai, o ne nuotoliniu būdu. Trijų dienų mokymuose iš viso buvo 16 dalyvių iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos, mokymus organizavo, programą ruošė ir vedė „Litgrid“ specialistų komanda. Treniruotės metu buvo aptarti ir Dispečerių treniravimo sistemoje simuliuojami visi ne planinio atsijungimo nuo IPS /UPS sistemos ir prisijungimo prie kontinentinės Europos tinklų etapai.
 
Ši treniruotė papildo šį pavasarį Lenkijoje vykusius mokymus, kurių metu trijų Baltijos šalių dispečeriai kartu su Lenkijos operatoriaus komanda praktikavosi atlikti sinchroninį prisijungimą be pilno pasiruošimo.
Šiuo metu „Litgrid“ taip pat ruošiasi izoliuoto darbo bandymui, kurio metu visa Lietuvos elektros sistema bus pirmą kartą laikinai atjungta nuo IPS / UPS sinchroninės zonos ir dirbs salos režimu.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS / UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 m.
 
Šiuo metu jau baigta daugiau nei 40 proc. visų sinchronizacijai reikalingų darbų ir įgyvendinti 5 sinchronizacijos projektai. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba, 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija, „LitPol Link“ jungties išplėtimas ir Šiaurės Rytų Lietuvos perdavimo tinklo optimizavimas.