Naujienos

2023-09-19

„Litgrid“ užbaigė elektros linijos Jurbarkas–Bitėnai rekonstrukciją

 
Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ baigė rekonstruoti sinchronizacijai svarbią 330 kV elektros perdavimo liniją Jurbarkas–Bitėnai. Rekonstrukcijos metu padidintas elektros pralaidumas ir sustiprintas tinklo patikimumas, viengrandę liniją pakeitus į dvigrandę. 
 
Per Jurbarko ir Pagėgių rajonus nutiestos 39 km ilgio linijos statybos užbaigimo aktas gautas rugsėjo 14 dieną.
 
„Sėkmingai pabaigę rekonstrukciją, tęsiame kitus projektus Vakarų Lietuvoje. Šiuo metu statome naują viengrandę 62 km ilgio liniją nuo Kybartų iki Jurbarko, kuri kartu su jau užbaigta linija Jurbarkas–Bitėnai sujungs Kruonio HAE ir Bitėnų transformatorių pastotes. Taip pat tiesiame kitą 330 kV elektros perdavimo liniją Darbėnai–Bitėnai. Kartu šios linijos taps elektros perdavimo greitkeliu, jungiančių Vakarų Lietuvą, kur sparčiai vystoma vėjo energetika, planuojami jūros vėjo parkai ir naujos jungtys, su Rytų Lietuva, kur veikia elektros sistemai labai svarbi Kruonio hidroelektrinė, įsikūrę daugiausiai elektros vartojantys didieji miestai. Naujų linijų projektai sustiprins tinklo saugumą ir prisidės prie sklandaus sinchroninio darbo su kontinentine Europa“, – teigia „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.
 
Jurbarkas–Bitėnai yra būsimos 330 kV elektros perdavimo linijos Kruonio HAE–Bitėnai dalis. Sėkmingai užbaigusi Jurbarkas–Bitėnai rekonstrukciją, „Litgrid“ įgyvendino Kruonio HAE–Bitėnai statybos pirmąjį etapą. 
 
Jau vykdomas antrasis etapas – tai naujos linijos nuo Kybartų iki Jurbarko statybos darbai. Ši linija susijungs su Jurbarkas–Bitėnai ir Kruonio HAE–Sovietskas. Šiuo metu vyksta pamatų įrengimo darbai Vilkaviškio ir Šakių rajonuose. Įrengus pamatus, bus surenkamos ir montuojamos atramų metalo konstrukcijos. Kruonio HAE–Bitėnai projekto įgyvendinimas sudarys sąlygas atjungti į Sovietską (Kaliningrado sritis) einančią liniją po sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais.
 
Trečiojo Kruonio HAE–Bitėnai projekto etapo – Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimo – darbai vyksta nuo vasario.
 
Vakarų Lietuvos 330 kV elektros perdavimo linijų statybos projektus Darbėnai–Bitėnai ir Kruonio HAE–Bitėnai pabaigti numatyta 2025 metais.
 
Iš viso „Litgrid“ įgyvendino jau 7 sinchronizacijos projektus. Tai Lietuvos izoliuoto darbo bandymas, 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba, 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija, „LitPol Link“ jungties išplėtimas, avarinio prisijungimo prie kontinentinės Europos tinklų per sinchroninę jungtį „LitPol Link“ bandymas ir Šiaurės Rytų Lietuvos perdavimo tinklo optimizavimas.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS / UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas 2025 metų vasarį.