Naujienos

2020-08-20

Svarbus vieno iš sinchronizacijos projektų etapas: numatyta elektros linijos Darbėnai - Bitėnai trasa

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ užbaigė svarbų elektros linijos Darbėnai–Bitėnai projekto teritorijų planavimo etapą: patvirtinta šios linijos principinė trasa ir pradėti rengti konkretizuoti sprendiniai. Ši linija – vienas iš strateginių valstybės projektų, būtinų Lietuvos elektros sistemos sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais.
 
330 kV elektros perdavimo linijos Darbėnai–Bitėnai statybos projektas apima dabar esančių linijų Šyša-Bitėnai, Klaipėda-Šyša ir Klaipėda-Grobinė rekonstravimą iš vienos grandies į dviejų grandžių, taip pat linijų Klaipėda-Šyša ir Klaipėda-Grobinė sujungimą apeinant Klaipėdos transformatorių pastotę. Rugpjūčio pradžioje patvirtinta projekto strateginių pasekmių aplinkai vertinimo ataskaita ir koncepcija, kurioje numatyta principinė linijos trasa.
 
„Lietuvos elektros sistemą ruošiant darbui vienu dažniu su kontinentinės Europos tinklais būtina sustiprinti šalies elektros perdavimo tinklą, tiek rekonstruojant esamas, tiek tiesiant naujas linijas. Darbėnų–Bitėnų linija bus kone svarbiausia Vakarų Lietuvos elektros arterija, kadangi būtent Darbėnų pastotėje prasidės „Harmony Link“ – naujoji jūrinė Lietuvos ir Lenkijos elektros sistemų jungtis, kartu su jau esama „LitPol Link“ jungtimi tapsianti pagrindinėmis sinchronizacijos gijomis. Teritorijų planavimas – svarbi ir atsakinga viso projekto dalis, todėl atidžiai atsižvelgėme tiek į aplinkosaugos, tiek į socialinius kriterijus ir esame pasiruošę atsakyti į visus šio regiono gyventojams kylančius klausimus“, – sako Gerda Krasauskė, „Litgrid“ Strateginės infrastruktūros departamento direktorė.
 
Beveik 140 km ilgio linija jungia Kretingos savivaldybėje planuojamą Darbėnų pastotę su Pagėgių savivaldybėje pernai išplėsta Bitėnų pastote. Didžioji linijos dalis po rekonstrukcijos išliks toje pačioje vietoje ir jos apsaugos zonos nesikeis, tačiau bus nutiesta maždaug 12 km ilgio nauja atkarpa ties Klaipėdos pastote, išplečianti esamą arba suformuojanti naują apsaugos zoną.
 
Šiuo metu konkretizuojami patvirtintos linijos trasos sprendiniai. Iki 2021 m. trečiojo ketvirčio pabaigos planuojama patvirtinti inžinerinės infrastruktūros vystymo planą ir gauti sprendimą dėl planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai. Iki 2021 m. ketvirto ketvirčio pabaigos – nustatyti žemės sklypų servitutus ir specialiąsias žemės naudojimo sąlygas. Projekto statybą numatoma užbaigti 2025 m., šiuo metu jau paskelbtas pirkimas projektavimo ir rangos darbams toje linijos dalyje, kuri yra tik rekonstruojama esamoje trasoje.
 
Darbėnai–Bitėnai – vienas iš 14 Vyriausybės patvirtintų sinchronizacijos projektų, turinčių strateginę svarbą valstybei. Šiuo metu „Litgrid“ jau baigė du iš šių projektų – pernai buvo išplėsta Bitėnų pastotė, o šiemet – nutiesta nauja 110 kV linija Pagėgiai–Bitėnai.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia vadinamajame BRELL žiede, kuriame elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungti prie kontinentinės Europos tinklų ir veikti sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis planuojama 2025 m.
 
Su LR Energetikos ministro įsakymu, kuriuo pritariama sinchronizacijos projekto „330 kv elektros perdavimo linijos Darbėnai-Bitėnai statyba" inžinerinės infrastruktūros vystymo plano koncepcijai, ir kitais projekto dokumentais, galima susipažinti čia: https://www.litgrid.eu/index.php/tinklo-pletra/strateginiai-projektai/darbenai--bitenai/20071