Naujienos

2023-10-17

„Litgrid“ planuoja rekonstruoti liniją Lietuvos elektrinė – Neris, perka projektavimo darbus

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ skelbia projektavimo darbų pirkimą 330 kV elektros linijos Lietuvos elektrinė – Neris  rekonstrukcijai. Tai viena iš svarbiausių elektros linijų, užtikrinanti patikimą ir saugų elektros tiekimą augančiame Vilniaus regione.
 
„Linija Lietuvos elektrinė – Neris jungia vieną svarbiausių elektros gamybos mazgų su viena iš dviejų pagrindinių perdavimo tinklo pastočių, aprūpinančių Vilniaus miestą ir rajoną. Tikslingai siekdami energetinės nepriklausomybės, turime įgyvendinti ne tik strateginės reikšmės infrastruktūros projektus, susijusius su sinchronizacija, bet ir užtikrinti patikimą elektros sistemos darbą atnaujindami esamus tinklo objektus“, – teigia Rokas Masiulis, „Litgrid“ vadovas.
 
Spalio pradžioje buvo paskelbtas linijos rekonstrukcijos projektavimo paslaugų pirkimas. Paslaugų teikėjas turės atlikti planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo atrankos procedūras ir parengti linijos rekonstravimo techninį projektą, gauti statybą leidžiantį dokumentą.
 
Lietuvos elektrinė – Neris kerta  Elektrėnų marias, Pipiriškių geomorfologinį draustinį, Neries regioninį parką, nekilnojamojo kultūros paveldo objektų – Toleikių senovės gyvenvietės ir Karveliškių senovės gyvenvietės – apsaugos zonas. Todėl bus skiriamas ypatingas dėmesys aplinkosaugos sprendiniams, kurie užtikrins mažiausią įmanomą įtaką gyventojams, nekilnojamajam kultūros paveldui, gyvūnijai ir augmenijai. 
 
Reguliarių linijų apžiūrų metu nustatyta, kad dalis gelžbetoninių atramų turi defektų, todėl siekiant užtikrinti patikimą elektros tiekimą, linija bus visiškai rekonstruota visas atramas pakeičiant ilgaamžėmis cinkuotomis plieninėmis atramomis. Taip pat bus pakeisti visi laidai ir juos laikantys elementai.
 
Lietuvos elektrinė – Neris pradėta eksploatuoti 1973 metais, jos ilgis siekia 63,8 km.
 
Projekto rengimą kartu su aplinkosauginių priemonių identifikavimu planuojama užbaigti per vienerius metus, vėliau pagal parengtą projektą bus perkami rekonstravimo rangos darbai.
 
Rekonstruotos linijos eksploataciją numatoma pradėti 2027 metais.