Naujienos

2023-03-23

„Litgrid“ sudarė palankesnes sąlygas paklausos telkimui, pirmą kartą Lietuvoje elektros sistemą balansuoti padeda vartotojai

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ sudarė lengvesnes sąlygas elektros vartotojus jungiantiems nepriklausomiems paklausos telkėjams pradėti veiklą. Pirmoji tokią veiklą vykdanti bendrovė pradeda teikti savo paslaugas. Paklausos telkėjai apjungia grupę vartotojų, kurie gali prireikus naudoti mažiau elektros. Tokiu būdu vartotojai dalyvauja elektros sistemos gamybos ir vartojimo balanso užtikrinime bei gali sumažinti savo energijos kaštus.
 
Valstybinė energetikos reguliavimo taryba patvirtino „Litgrid“ pasiūlytus balansavimo paslaugos parengties tvirtinimo reikalavimų pakeitimus, kurie numato lengvesnes sąlygas nepriklausomiems elektros energijos paklausos telkėjams pradėti dalyvauti balansavimo rinkoje su 1 MW siekiančiu pajėgumu.
 
Šios sąlygos telkėjui galios bandomuoju laikotarpiu – pirmuosius 12 veiklos mėnesių, sudarius bendradarbiavimo sutartį.
 
Atlikus balansavimo paslaugai reikalingus bandymus, balansavimo rinkoje veiklą pradeda pirmasis nepriklausomas paklausos telkėjas – bendrovė „Fusebox“.
 
„Valdydami elektros sistemą turime užtikrinti, kad elektros gamyba nuolatos atitiktų vartojimą. Tai vadinama balansavimu ir iki šiol šis procesas Lietuvoje vyko tik elektros gamybos pusėje bei su kaimyninėmis sistemomis. Tačiau šiuolaikinės technologijos leidžia prireikus mažinti vartojimą ir toks balansavimas gali būti greitas ir efektyvus, o vartotojams sudaryti papildomas sąlygas sumažinti energijos kaštus. Dabar žengiame pirmuosius žingsnius kartu su paklausos telkėjais, kurie padeda įgyvendinti balansavimo uždavinį, apjungdami didelę grupę vartotojų“, – sako Donatas Matelionis, „Litgrid“ Sistemos valdymo departamento direktorius.
 
„Mūsų įranga suteikia vartotojams naujus įrankius, kuriais jie gali mažinti energijos suvartojimą didžiausios paklausos laikotarpiais mainais į finansines paskatas. Dalyvauti gali visos įmonės, turinčios elektros įrenginius, kuriuos galima trumpam išjungti arba sumažinti jų apkrovą, nedarant įtakos kasdienei veiklai. Lengviausiai balansavimo paslaugos teikimą gali užtikrinti aušinimo įranga, šaldymo kompresoriai, siurbliai, akumuliatoriai, elektrinis šildymas, taip pat įvairūs pramoniniai prietaisai, tokie kaip smulkintuvai ir trupintuvai. Įmonės, dalyvaujančios paklausos telkime, gali padidinti savo energijos vartojimo efektyvumą, mažinti CO2 išmetimus ir įgyti  konkurencinį pranašumą rinkoje“, – sako Edvardas Norkeliūnas, „Fusebox“ strateginių partnerysčių vadovas.
 
„Litgrid“ šiuo metu taip pat bendradarbiauja su nepriklausomo elektros energijos paklausos telkimo leidimus turinčiomis įmonėmis „Enefit“ ir „Balancy grid“. Su jomis šiuo metu taip pat vykdomi paruošiamieji darbai dėl balansavimo paslaugos teikimo.
 
Lietuvos rinkos dalyvių balansavimo energijos pasiūlymai yra aktyvuojami bendroje Baltijos balansavimo rinkoje, kurie skirti balansuoti Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros sistemas kartu.
 
„Litgrid“ kartu su Latvijos ir Estijos operatorėmis AST ir „Elering“ suskaičiavo, kad nuo 2025 metų, kai pradės veikti Baltijos šalių balansavimo pajėgumų rinka, joje bus užsakoma iki 1512 MW balansavimo pajėgumų. Nauja balansavimo rinka kuriama besiruošiant sinchronizacijai su kontinentinės Europos elektros tinklais, po kurios Baltijos šalys veiks kaip bendras dažnio valdymo blokas ir balansavimo pajėgumų paslaugas užsakys kartu.