Naujienos

2020-04-01

Sinchronizacijos tikslų siekiantys Baltijos šalių elektros perdavimo sistemų operatoriai sutarė dėl bendros veiklos modelio

 
Baltijos šalių elektros perdavimo sistemų operatoriai – Lietuvos „Litgrid“, Estijos „Elering“ ir Latvijos AST – susitarė dėl regioninio bendradarbiavimo modelio, padėsiančio trims Baltijos šalims veikti drauge ir kartu įgyvendinti svarbius sinchronizacijos su Vakarų Europos elektros tinklais projektus greičiau, efektyviau ir mažesnėmis sąnaudomis.
 
„Siekdami bendro tikslo – sklandžios ir savalaikės integracijos su Vakarų Europos tinklais, sutarėme dėl veiksmų planų, atsakomybės ir kontrolės mechanizmo įgyvendinant bendrus sistemos valdymo, komunikacijos projektus. Tai leis mums visiems taupiai naudoti žmogiškuosius bei finansinius išteklius, greičiau pasiekti norimų rezultatų bendradarbiaujant su tarptautinėmis energetikos organizacijomis ir Europos Sąjungos institucijomis“, - sako „Litgrid“ vadovas Daivis Virbickas.
 
Pasak D. Virbicko, veikdami kartu, operatoriai stipriai pasistūmės į priekį tose srityse, kuriose sunku ar beveik neįmanoma veikti po vieną.
 
Pasirašytame sinchronizacijos programų regioninio bendradarbiavimo sąlygų dokumente numatyta, kad Baltijos šalių operatoriai drauge rengs, įgyvendins ir testuos izoliuoto darbo planus, apmokys visų trijų šalių elektros perdavimo sistemos operatorių darbuotojus veikti kartu; parengs Baltijos šalių elektros perdavimo sistemų  avarinio prisijungimo prie KET planą; atliks Baltijos šalių elektros perdavimo sistemų stabilaus darbo užtikrinimo sąlygų nustatymo studijas.
 
Taip pat kartu bus kuriama dažnio stabilumo vertinimo sistema (FSAS), Baltijos valdymo blokas,  atliktas regioninis izoliuoto darbo bandymas, kuris padės pasitikrinti, kaip trys Baltijos šalys yra pasiruošusios savarankiškai valdyti sistemos dažnį.
 
Trys Baltijos šalys siekia įvykdyti prisiimtus įsipareigojimus ENTSO-E pagal 409 punktų techninių ir praktinių veiklos standartų bei rodiklių sąvadą, kurį įgyvendinus Lietuva, Latvija ir Estija bus pakviestos prisijungti ir dirbti vienu dažniu su žemyninės Europos elektros tinklais 2025 metais.
 
Bendra Baltijos šalių sinchronizavimo projekto vertė yra 1,6 mlrd. Eurų. Pirmajam darbų etapui, kurio metu yra modernizuojamos ir stiprinamos Baltijos šalių perdavimo sistemos, Europos Sąjunga jau skyrė maksimalų galimą 75 proc. finansavimą. Šiuo metu kryptingai dirbama siekiant užsitikrinti tokio pat lygio ES finansavimą antrajam darbų etapui, kai bus tiesiama jūrinė jungtis su Lenkija ir įrengti devyni sinchroniniai kompensatoriai, kiekvienoje iš Baltijos šalių po tris.