Naujienos

2022-05-31

„Litgrid“ pradeda vienos svarbiausių Vilniaus regiono pastočių rekonstrukcijos darbus

 
Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ pradeda vienos svarbiausių Vilniaus regiono pastočių rekonstrukcijos rangos darbus. Bendrovė gavo statybą leidžiančius dokumentus greta Nemenčinės esančiai Neries transformatorių pastotei rekonstruoti.
 
330 / 110 / 10 kV Neries transformatorių pastotės rekonstrukcija yra susijusi su dviem Baltijos šalių sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais projektais: 330 kV linijos Vilnius–Neris statyba ir naujų sinchroninių kompensatorių įrengimu. Neries pastotės projektavimo darbai pradėti 2021 m. rudenį. Projekto vertė – 18,6 mln. Eur be PVM.
 
„Neries pastotė jau šiuo metu aprūpina elektra didelę dalį Vilniaus miesto ir jo apylinkių, tačiau netrukus jos svarba dar labiau išaugs. Šioje pastotėje bus įrengtas vienas iš trijų sinchroninių kompensatorių, kurie padidins elektros sistemos inerciją ir padės valdyti kitus svarbius parametrus Lietuvai įgyvendinus sinchronizaciją su kontinentinės Europos tinklais. Neries pastotė taip pat bus vienas iš pagrindinių šiuo metu ruošiamo 330 kV linijų žiedo aplink Vilnių elementų, kai prie jos bus prijungta šiuo metu planuojama elektros perdavimo linija Vilnius–Neris. Rekonstruota pastotė bus pajėgesnė užtikrinti regiono elektros tiekimo poreikius, taigi, įgyvendindami sinchronizaciją, ne tik pasieksime Lietuvos energetinės nepriklausomybės tikslus, bet ir sustiprinsime savo šalies infrastruktūrą“, – sako Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.
 
Neries transformatorių pastotė yra vienas iš dviejų pagrindinių elektros perdavimo mazgų šalia Vilniaus miesto: kitas yra Trakų Vokėje esanti Vilniaus transformatorių pastotė. Pasak R. Masiulio, naujo 330 kV elektros perdavimo linijų žiedo aplink Vilnių reikia tiek dėl sinchronizacijos, po kurios Lietuva visiškai atsijungs nuo Baltarusijos ir Rusijos elektros tinklų, tiek dėl augančio elektros vartojimo – dabartinis elektros tinklas aplink sostinę po kelerių metų nebus pakankamas.
 
Nuo 1972 m. veikiančios Neries pastotės rekonstrukcija apims naujų 300 MVA galios autotransformatorių įrengimą, visų 330 kV skirstyklos įrenginių pakeitimą, naujų įrenginių, reikalingų Vilnius-Neris linijos prijungimui, pastatymą ir naujo 330 kV šynų tilto nuo 330 kV skirstyklos iki būsimos sinchroninio kompensatoriaus vietos įrengimą.
 
Taip pat bus rekonstruojama 110 kV skirstykla, įrengiama nauja 10 kV uždaro tipo skirstykla ir atliekami kiti darbai.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS / UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 m.
 
Šiuo metu jau baigta daugiau nei 40 proc. visų sinchronizacijai reikalingų darbų ir įgyvendinti 5 sinchronizacijos projektai. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba, 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija, „LitPol Link“ jungties išplėtimas ir Šiaurės Rytų Lietuvos perdavimo tinklo optimizavimas.