Naujienos

2020-06-18

Po sėkmingo „NordBalt“ remonto – Lietuvos pagalba Švedijos elektros sistemai

 
Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ vakar sureagavo į Švedijos prašymą suteikti avarinio rezervo paslaugą elektros sistemai balansuoti. Pagalba suteikta kitą dieną po to, kai po savaitę trukusio gedimo šalinimo vėl pradėjo veikti per Baltijos jūrą einanti „NordBalt“ jungtis.
 
Švedijos perdavimo sistemos operatoriaus „Svenska kraftnät“ prašymą įjungti avarinį rezervą „Litgrid“ gavo trečiadienį, 12.00. Per ateinančias 15 min. buvo įjungtas vienas iš Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės (HAE) agregatų, kurio galia – 200 MW.
 
„NordBalt“ jungtis mums labiausiai pasitarnauja dėl galimybės įsigyti elektrą hidroelektrinių ištekliais gausioje Šiaurės šalių rinkoje ir taip reikšmingai sumažinti kainas Baltijos šalyse. Tačiau tuo pačiu tai ir svarbus sistemos patikimumo elementas, didinantis saugumą tiek Lietuvos, tiek Švedijos gyventojams ir verslui. Tai, kad jo prisireikė jau kitą dieną po remonto, dar kartą patvirtina jungties svarbą abiejų sistemų bendradarbiavimui užtikrinant elektros energijos sistemų patikimumą“, – teigia Giedrius Radvila, „Litgrid“ Sistemos valdymo departamento direktorius.
 
Pasak jo, įprastai galios rezervų paslaugų, teikiamų panaudojant Kruonio HAE, Švedijai prisireikia, jei neplanuotai atsijungia elektros generatorius, jungtys su kontinentinės Europos tinklais arba kyla kitos dažnio valdymo problemos Šiaurės šalių rinkoje. Tokią pačią galimybę bet kada gauti avarinę pagalbą iš Švedijos operatoriaus turi ir „Litgrid“.
 
„Esame pratę, kad iš mūsų tokios paslaugos prisireikia maždaug du kartus per mėnesį, tačiau yra buvę atvejų, kai Kruonio HAE Švedijos sistemą gelbėjo ir kelis kartus per tą pačią dieną“, – sako G. Radvila.
 
700 MW galios aukštos įtampos nuolatinės srovės jungtis „NordBalt“ prieš kiek daugiau nei savaitę patyrė gedimą – tai pirmas toks atvejis nuo 2018 m. Gedimas įvyko birželio 7 d. Švedijos teritorijoje, požeminio kabelio movoje, esančioje maždaug 30 km nuo Nibru pastotės.
 
Pirmadienį pakeitus movą jungtis buvo testuojama, o antradienį jau pilnai įjungta prekybai. Senoji kabelio mova išvežta į laboratoriją, kur bus nustatyta tiksli gedimo priežastis.