Naujienos

2020-11-03

Astravo AE pradėjus elektros gamybą, „Litgrid“ nustatė nulinį pralaidumą importui iš Baltarusijos

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“, įgyvendindamas Būtinųjų priemonių, skirtų apsisaugoti nuo trečiųjų šalių nesaugių branduolinių elektrinių keliamų grėsmių, įstatymą, nustatė nulinį pralaidumą komerciniam elektros srautui iš Baltarusijos.
 
„Litgrid“ Sistemos valdymo centre šiandien 11:06 val. užfiksavus duomenis, rodančius elektros gamybą Astravo atominėje elektrinėje (AE), „Litgrid“ nuo 11:38 val. nustatė 0 MW pralaidumą komerciniam elektros srautui iš Baltarusijos. Tokiu būdu įgyvendinami Būtinųjų priemonių, skirtų apsisaugoti nuo trečiųjų šalių nesaugių branduolinių elektrinių keliamų grėsmių, įstatymo reikalavimai.
 
Nustačius nulinį pralaidumą, elektros rinkos dalyviai negalės vykdyti komercinių elektros energijos mainų tarp Baltarusijos ir Lietuvos. Apie pasikeitimus operatorius jau informavo elektros biržos „Nord Pool“ dalyvius.
 
„Lietuvos pozicija dėl Astravo AE, kuri yra geopolitinis Rusijos projektas Baltarusijos žemėje, nuosekli, nekintanti ir įtvirtinta įstatyme – tai grėsmė mūsų nacionaliniam saugumui ir mūsų piliečiams. Užfiksavus elektros gamybos šioje nesaugioje elektrinėje pradžią, mūsų perdavimo sistemos operatorius nedelsiant įgyvendina įstatyme nustatytą reikalavimą – visiškai blokuoja elektros patekimą į Lietuvos rinką per Lietuvos-Baltarusijos linijas ir užkerta galimybes Astravo AE poreikiams naudoti Lietuvos elektros energetikos infrastruktūrą. Šios mūsų nacionalinės priemonės užtikrina, kad Astravo AE elektra nebūtų prekiaujama mūsų rinkoje, tačiau ne mažiau svarbūs ir regioniniu lygiu pasiekti sprendimai, kad Astravo AE elektra nepatektų į Baltijos šalių elektros rinką, o ES privalo užtikrinti kritiškai svarbų vaidmenį branduolinės saugos klausimais”, - sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.
 
„Kaip numatyta įstatyme, nuo Astravo AE veiklos pradžios „Litgrid“ Baltarusijai neteiks ir avarinio galios rezervo, kuris palaikomas hidroakumuliaciniuose pajėgumuose Kruonio elektrinėje. Šiuo metu nėra ir veikiančios automatikos, kuri galėtų aktyvuoti Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės agregatus dėl Astravo AE atsijungimo perkrovoms tinkluose. Toliau stebime situaciją ir esame pasiruošę imtis būtinų veiksmų Lietuvos elektros sistemos patikimumui užtikrinti“, – teigia Giedrius Radvila, „Litgrid“ Sistemos valdymo departamento direktorius.
 
Šių metų liepos mėnesį „Litgrid“ informavo kitų BRELL sutarties šalių, tarp jų ir Baltarusijos, operatorius dėl išėjimo iš normatyvinio avarinio rezervo susitarimo. Lietuva savo reikmėms rezervais apsirūpina Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės pajėgumais, pasinaudodama jungtimis su Lenkija ir Švedija bei naudodama balansavimo pajėgumus Baltijos šalių balansavimo rinkoje.
 
„Litgrid“ analitikų skaičiavimais, elektros importas iš Baltarusijos šių metų pirmąjį pusmetį siekė 0,3 TWh arba apie 5 % visos per tą patį laikotarpį importuotos elektros energijos. Daugiausia elektros į Lietuvą importuojama iš Švedijos – pirmąjį pusmetį importas siekė 45 %.
 
Fiziškai Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros sistemos bus atskirtos nuo Baltarusijos ir Rusijos 2025 m., įgyvendinus sinchronizaciją su kontinentinės Europos tinklais. Šiuo metu yra atlikta ketvirtadalis visų suplanuotų sinchronizacijos darbų. 2020 m. spalį Europos komisija skyrė rekordinį finansavimą II Baltijos šalių sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais etapui – 720 mln. Eur.