Sinchronizacija

Litgrid > Sinchronizacija > Sinchronizacijos projektai > „NordBalt“ jungties valdymo sistemos modernizavimas

„NordBalt“ jungties valdymo sistemos modernizavimas

Statusas: Vykdomi pirkimai
 
 
Projekto tikslas
 
Įdiegti avarijų prevencijos priemones dažnio stabilumui užtikrinti Lietuvos elektros energetikos sistemai veikiant sinchroniškai su kontinentinės Europos tinklais ir veikiant izoliuoto darbo režimu.
 
Projekto reikšmė
 
Sinchronizacija su kontinentinės Europos tinklais – tai paskutinis Nepriklausomybės atkūrimo etapas, suteikiantis Lietuvai energetinę laisvę. Mūsų elektros sistema dabar vis dar priklausoma nuo dažnio valdymo Rusijoje, bet jau 2025 m. ji veiks vienoje sinchroninėje zonoje kartu su kitų Europos šalių sistemomis. 
 
Norint dirbti sinchronizuotai su kontinentinės Europos elektros tinklais (KET), Baltijos elektros energetikos sistema turės atitikti KET taikomus reikalavimus, aprašytus 2019 m. gegužės 27 d. Baltijos šalių perdavimo sistemų operatorių pasirašytame susitarime su kontinentinės Europos operatoriais dėl Baltijos šalių elektros energetikos sistemų sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais. Vienas iš šiame susitarime keliamų reikalavimų dabartinių aukštos įtampos nuolatinės srovės (AĮNS) jungčių valdymo sistemų atnaujinimas dažnio stabilumui užtikrinti. Baltijos šalyse yra trys tokios jungtys: dvi jungiančios Estijos ir Suomijos elektros sistemas –  „Estlink 1“, „Estlink 2“ ir Lietuvos–Švedijos jungtis „NordBalt“. Lietuvai prisijungus prie KET, ketvirtoji jungtis – „LitPol Link“, jungianti Lietuvą ir Lenkiją, nebebus naudojama AĮNS režimu.
 
Norint išplėsti Lietuvos ir Baltijos elektros energetikos sistemos dažnio valdymo galimybes ir užtikrinti avarinių situacijų valdymą, būtina  atnaujinti „NordBalt” valdymo sistemą ir joje įdiegti naują funkcionalumą, kuris, esant poreikiui, padės gauti avarinę pagalbą iš Šiaurės šalių elektros energetikos sistemų.
 
Projekto įgyvendinimo metu numatyta praplėsti dažnio valdymo funkcionalumo galimybes ir atnaujinti avarinio galios valdymo funkcionalumą. 
 
 
Darbų kalendorius
 
Veikla
Įgyvendinimo data
Viešojo pirkimų konkurso paskelbimas 
2023 m. III–IV ketv. 
Pasirašyta sutartis su rangovu dėl NordBalt valdymo sistemos atnaujinimo 
2024 m. I ketv. 
Įdiegti sistemos atnaujinimai valdymo sistemoje 
2025 m. II ketv. 
Natūrinių bandymų atlikimas ir perdavimo-priėmimo akto pasirašymas
2025 m. IV ketv. 
 
 
Projekto finansavimas
 
2022 m. sausio 26 d. Europos Komisija priėmė sprendimą dėl siūlomų finansuoti infrastruktūros projektų iš Europos Infrastruktūros tinklų priemonės (EITP). 2022 m. birželio 3 d. buvo pasirašyta finansavimo sutartis su Europos klimato, infrastruktūros ir aplinkos vykdomąja įstaiga (CINEA), kurios pagrindu numatoma parama iš Europos infrastruktūros tinklų fondo (angl. Connecting Europe Facility, CEF) – CEF parama kompensuoja 75% investicijos.