Naujienos

2021-11-08

„Litgrid“ sėkmingai išbandžius trečiąjį autotransformatorių, „LitPol Link“ jungtis vėl veikia

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ šalia Alytaus esančioje „LitPol Link“ keitiklių stotyje sėkmingai užbaigė trijų naujų autotransformatorių įjungimo darbus ir dar labiau priartėjo prie jungties išplėtimo projekto pabaigos.
 
Trys identiški nauji autotransformatoriai skirti „LitPol Link“ jungties išplėtimui – jų įrengimas yra būtina sąlyga siekiant sinchroniškai susijungti su kontinentinės Europos tinklais. „LitPol Link“ jungties išplėtimo projektas yra vienas svarbiausių Lietuvai siekiant sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais.
 
Dėl trečiojo autotransformatoriaus bandymų tarpsisteminės jungties tarp Lenkijos ir Lietuvos pralaidumas prekybai nebuvo prieinamas nuo praėjusio trečiadienio ryto. Išbandžius naują įrenginį, „LitPol Link“ jungtis buvo įjungta šeštadienį 15.45 val., o nuo 17.00 val. pradėtas galios perdavimas.
 
„Lietuvos ir Lenkijos elektros sistemų jungties „LitPol Link“ keitiklis buvo laikinai sustabdytas atliekant paskutiniojo iš trijų autotransformatorių įjungimo darbus. Kaip ir pirmais dviem atvejais, bandymas pavyko sklandžiai, įrenginys buvo sėkmingai įjungtas ir išbandytas pagal numatytus gamintojo ir elektrinių bei elektros tinklų eksploatavimo taisyklių reikalavimus. Taigi, visi trys nauji „LitPol Link“ autotransformatoriai paruošti eksploatacijai, tačiau iki sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais jie veiks tik bandymų metu“, – teigia „Litgrid“ Sistemos valdymo centro vadovas Gintautas Monkevičius.
 
Pirmasis iš trijų „LitPol Link“ išplėtimo projektui skirtų 410/345/10,5 kV, 600 MVA galios autotransformatorių buvo išbandytas dar vasaros pabaigoje, antrasis – rugsėjo mėn.
 
Per pirmuosius devynis mėnesius „LitPol Link“ jungties prieinamumas buvo 84,88 proc. „LitPol Link“ prieinamumas, palyginti su pernai, mažėjo dėl planinių priežiūros darbų gegužę ir laikinų atjungimų užbaigiant „LitPol Link“ jungties išplėtimo projektą.
 
500 MW galios „LitPol Link“ jungtį sudaro dvi 163 km ilgio 400 kV elektros perdavimo linijos Alytus–Elkas ir keitiklių stotis Alytuje. Jungtis pradėjo veikti 2015 m.