Sinchronizacija

Litgrid > Sinchronizacija > Sinchronizacijos projektai > Šiaurės rytų Lietuvos tinklo optimizavimas ir paruošimas sinchroniniam darbui su KET

Šiaurės rytų Lietuvos tinklo optimizavimas ir paruošimas sinchroniniam darbui su KET

Statusas: projektas užbaigtas.
 
Projekto tikslas
 
Paruošti Šiaurės rytų Lietuvos perdavimo tinklą darbui sinchroniniu režimu su kontinentinės Europos tinklais, atskirti šiuo metu glaudžiai integruotas 330 kV oro linijas su kaimyninėmis Latvijos ir Baltarusijos elektros sistemomis bei kiekvieną jų valdyti atskirai, išlaikyti Lietuvos elektros sistemos lankstumą galimai plėtrai bei užtikrinti esamą perdavimo tinklo patikimumo lygį normalių tinklo darbo sąlygų ir remontų metu.
 
Taip pat užtikrinti patikimą elektros perdavimą Ignalinos atominės elektrinės saugykloms. Projekto metu atliktos rekonstrukcijos leis išlaikyti perdavimo tinklo pralaidumą sisteminėms paslaugoms bei kompleksiškai išspręs vidurio Lietuvos įtampų problemą perdavimo tinkle. 
 
Projekto reikšmė
 
Sinchronizacija su kontinentinės Europos tinklais – tai paskutinis Nepriklausomybės etapas, suteikiantis Lietuvai energetinę laisvę. Mūsų elektros sistema dabar vis dar priklausoma nuo dažnio valdymo Rusijoje, bet jau 2025 m. ji veiks vienoje sinchroninėje erdvėje kartu su kitų Europos šalių sistemomis.
 
Šiaurės rytų Lietuvos tinklo optimizavimas būtinas siekiant tinkamai paruošti elektros sistemą darbui sinchroniniu režimu su kontinentinės Europos tinklais. Tai viena reikšmingiausių elektros perdavimo tinklo rekonstrukcijų per pastaruosius 50 metų.
 
Praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje išvystyto Šiaurės rytų Lietuvos elektros perdavimo tinklo svarbiausias tikslas buvo integruoti Ignalinos atominę elektrinę į sistemą. Kol veikė atominė jėgainė, 330/110/10 kV Ignalinos atominės elektrinės transformatorių pastotė buvo sudėtingiausias elektros perdavimo mazgas Lietuvoje, užtikrinęs pagamintos elektros perdavimą visai Lietuvai ir tuo pačiu energija aprūpinęs Ignalinos atominės jėgainės reaktorius.
 
Nors atominė elektrinė buvo uždaryta 2010 m., Ignalinos atominės elektrinės transformatorių pastotė ir toliau atlieka svarbią funkciją šiame regione. Tam, kad šis elektros perdavimo mazgas būtų pritaikytas pagal esamus ir būsimus sistemos poreikius, jį reikėjo rekonstruoti.
 
Viena iš sudėtinių projekto dalių – Utenos TP rekonstrukcija. Čia 2020 m. pabaigoje buvo įrengtas 330 kV galios autotransformatorius, taip pat atlikti senų įrenginių griovimo, 110 kV skirstyklų rekonstrukcijos darbai. Tai reikalinga siekiant užtikrinti patikimą elektros perdavimą Lietuvos Rytų regione.
 
 
Duomenys apie projektą
Teritorija: Utenos r. sav., Ignalinos r. sav.
Įtampa: 330 kV, 110 kV.
Užbaigimo data: 2021 m. gruodžio 31 d.
Finansavimas: projektas iš dalies finansuojamas iš Europos Sąjungos Regioninės plėtros fondo priemonės „Elektros perdavimo sistemos modernizavimas ir plėtra“.
 
Bendra projekto informacija
 
Projekto metu rekonstruojama daugiau nei 35 metus veikianti Ignalinos AE transformatorių pastotė, dalį jos įrenginių perkeliant į Lietuvos elektrinės transformatorių pastotę.
 
Ignalinos AE pastotėje iki šiol veikęs vienintelis Lietuvoje valdomas šuntinis reaktorius ir kita įranga perkeltas į Elektrėnuose esančią Lietuvos elektrinės pastotę.
 
Taip pat atjungta ir išmontuota galingiausia Lietuvos ir Baltarusijos sistemas jungusi 750 kV linija Ignalinos AE–Minsk TEC-5.
 
 
Darbų kalendorius
 
Veikla
Įgyvendinimo data
Demontuota 750 kV linija, jungusi Ignalinos AE pastotę su Baltarusija
2020 m.
Po rekonstrukcijos įjungtos Utenos ir Ignalinos AE TP skirstyklos
2020 m. IV ketv.
Užbaigti šuntinio reaktoriaus perkėlimo iš Ignalinos į Elektrėnus darbai
2021 m. I ketv.
Projekto pabaiga
2021 m. IV ketv.
 
Projekto finansavimas
 
Iš Europos Sąjungos lėšų projektui skirta finansuoti 10,8 mln. Eur. Projektas iš dalies finansuojamas pagal 2014-2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 6 prioriteto „Darnaus transporto ir pagrindinių tinklų infrastruktūros plėtra“ 06.3.1-LVPA-V-103 priemonę „Elektros perdavimo sistemos modernizavimas ir plėtra“ iš ES Regioninės plėtros fondo.