Naujienos

2021-12-21

„Litgrid“ pradeda jūrinio vėjo integracijos galimybių studiją

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ tęsia bendradarbiavimą su Japonijos energetikos kompanija „TEPCO Power Grid“ ir pradeda rengti studiją, skirtą jūrinio vėjo integracijos techninėms ir ekonominėms alternatyvoms įvertinti.
 
Studija atliekama atsižvelgiant į Nacionalinės energetikos nepriklausomybės strategijos tikslus, kurie numato, kad iki 2050 m. 80 proc. Lietuvos energijos poreikio turės būti pagaminta iš netaršių išteklių, o 100 proc. bendrai suvartojamos šalies elektros sudarys pagaminta vietinė elektros energija. Atsinaujinančių energijos išteklių plėtra, skiriant didelį dėmesį jūrinio vėjo plėtrai, numatoma kaip viena iš pagrindinių priemonių šiems tikslams pasiekti.
 
Jau 2023 m. planuojamas jūrinio vėjo aukcionas pirmiesiems 700 MW jūrinio vėjo pajėgumams integruoti į Lietuvos elektros sistemą, o bendras jūrinio vėjo potencialas Lietuvos teritoriniuose vandenyse gali siekti iki 3,5 GW.
 
Siekiant, kad jūrinio vėjo integracija vyktų technologiškai pažangiu bei ekonomiškai efektyviu būdu, būtina įvertinti galimas skirtingas jūrinio vėjo integracijai reikalingas tinklo konfigūracijas, jų techninius parametrus, atsiveriančias naujas rinkos galimybes, socio-ekonomines tokių projektų naudas. Tam studijos rengimo metu „Litgrid“ kartu su TEPCO skirs pagrindinį dėmesį.
 
Esmines studijos išvadas planuojama paskelbti 2022 m. pavasarį. „Litgrid“ Strategijos departamento direktorius Liutauras Varanavičius pažymi, kad tokios studijos įgyvendinimas svarbus ne tik siekiant efektyviai įgyvendinti nacionalinius energetikos tikslus, bet ir pamatuotai vystyti jūrinį perdavimo tinklą regione.
 
„Studijoje vertinamos hibridinio jūrinio perdavimo tinklo su kaimyninėmis šalimis plėtros alternatyvos, jau egzistuojančių ar dar tik statomų jungčių išnaudojimo potencialas jūrinio vėjo parkų plėtrai. „Litgrid“ aktyviai dalyvauja Baltijos jūros regiono jūrinio perdavimo tinklo plėtros iniciatyvose, tad studijos rezultatai diskusijoms suteiks daugiau argumentų“, – teigia L. Varanavičius.
 
Tai jau antroji „Litgrid“ kartu su TEPCO rengiama studija. Pirmojoje TEPCO kartu su Baltijos šalių operatoriais šių metų pavasarį įvertino rekomendacijas ir aprašė minimalius reikalavimus, elektros gamybą vykdant pilnai iš atsinaujinančių išteklių.
 
Japonijos perdavimo tinklų operatorius „TEPCO Power Grid“ turi didelę elektros energetikos sistemos valdymo ir vystymo patirtį, įskaitant sistemos darbą ekstremaliomis sąlygomis. Bendrovė taip pat atsakinga už mažų nutolusių salų elektros tiekimo patikimumą ir prisideda prie atsinaujinančių išteklių energetikos plėtros.