Naujienos

2020-09-25

Dėl bendros Baltijos šalių perdavimo sistemų operatorių Tarpzoninio pralaidumų apskaičiavimo, nustatymo ir paskirstymo su Rusija sąlygų ir metodikos viešos konsultacijos

Vadovaujantis 2015 m. liepos 24 d. Europos Komisijos reglamentu (ES) 2015/1222, kuriuo nustatomos pralaidumo paskirstymo ir perkrovos valdymo gairės, kuriomis reglamentuojami tarpsisteminių pralaidumų tarp šalių apskaičiavimo, nustatymo ir paskirstymo pricipai, 2020-09-24 dienos 3 Baltijos šalių ministrų tarybos sprendimu, ir 2020-09-25 Lietuvos Respublikos Energetikos ministerijos laišku, Lietuvos perdavimo sistemos operatorius LITGRID AB, kartu su Latvijos perdavimo sistemos operatoriumi AS „Augstsprieguma tīkls“ ir Estijos perdavimo sistemos operatoriumi „Elering AS“ parengė Bendrą Baltijos šalių perdavimo sistemų operatorių Tarpzoninio pralaidumų apskaičiavimo,  nustatymo ir  paskirstymo su Rusija sąlygas ir metodiką (toliau – Metodika), kurios 1.5 punkte įtraukiama nuostata, kad elektra, importuojama į Baltijos šalių rinką, turės turėti kilmės įrodymą, patvirtinantį, jog yra pagaminta ne Baltarusijoje.
 
Šia metodika nustatomos būtinos pralaidumų apskaičiavimo, nustatymo ir paskirstymo sąlygos ir metodika su Rusija atsižvelgiant į Lietuvos Respublikos būtinųjų priemonių, skirtų apsisaugoti nuo trečiųjų šalių nesaugių branduolinių elektrinių keliamų grėsmių, įstatymo (toliau – Būtinųjų priemonių įstatymas) nuostatas ir vadovaujantis Būtinųjų priemonių įstatymo 4 straipsnio 1 dalyje įtvirtintomis nuostatomis, į „Lietuvos Respublikos elektros energijos rinką negali patekti elektros energija iš trečiųjų šalių, kuriose veikia nesaugios branduolinės elektrinės, išskyrus energiją, būtiną Lietuvos Respublikos elektros energetikos sistemos patikimumui užtikrinti“. 
 
LITGRID AB kviečia suinteresuotas šalis dalyvauti viešoje konsultacijoje dėl Metodikos ir teikti pasiūlymus pagal nustatytą formą.
 
Pasiūlymų ir pastabų viešos konsultacijos dokumentams laukiame iki 2020 m. spalio 2 d. imtinai el. paštu [email protected] atsiunčiant oficialų dokumentą su pasiūlymais bei darbinį Word dokumentą.
 
Šios viešosios konsultacijos tikslas – gauti suinteresuotų šalių atsiliepimus ir pasiūlymus Metodikai.
 
Nustatoma viešosios konsultacijos trukmė – 1 savaitė nuo 2020 m. rugsėjo 25 dienos iki 2020 m. spalio 2 dienos imtinai.