Naujienos

2021-05-18

Galingiausias Baltijos šalyse autotransformatorius sėkmingai atgabentas iki „LitPol Link“ jungties

Antradienį anksti ryte į prie Alytaus esančią „LitPol Link“ keitiklių stotį sėkmingai atgabentas ir iškrautas galingiausias Baltijos šalyse autotransformatorius. Tai yra vienas iš kertinių įrenginių, reikalingas užbaigti Lietuvos ir Lenkijos elektros sistemų jungties „LitPol Link“ išplėtimo projektą. Šio autotransformatoriaus įrengimas padidins Lietuvos elektros sistemos saugumą ir savarankiškumą ir yra svarbus žingsnis sinchronizacijos projekto įgyvendinimo link.
 
„Įgyvendinant vieną svarbiausių sinchronizacijos projektų –„LitPol Link“ jungties išplėtimą – pasiektas itin reikšmingas etapas. Įdėjus daug pastangų pirmasis iš trijų autotransformatorių sėkmingai pasiekė „LitPol Link“ keitiklių stotį. Kol vyko autotransformatorių gamyba, „LitPol Link“ jungtyje padarėme visus įmanomus parengiamuosius darbus, kad atgabenus įrenginius beliktų tik juos sumontuoti ir projektas būtų baigtas. Tą planuojame padaryti iki metų pabaigos“, – teigia „Litgrid“ Strateginės infrastruktūros departamento direktorė Gerda Krasauskė.
 
Naujojo 410/345/10,5 kV, 600 MVA galios autotransformatoriaus kelionė prasidėjo daugiau nei prieš mėnesį. „General Electric“ gamykloje Gebzėje, Turkijoje, pagamintas įrenginys buvo nugabentas į Derindžės uostą ir, pakrautas į laivą, iki Lietuvos keliavo daugiau nei 7000 km per Viduržemio jūrą, Atlanto vandenyną ir Baltijos jūrą.
 
Atplukdytas į Klaipėdos uostą autotransformatorius ketvirtadienį buvo pakrautas į baržą Klaipėdos konteinerių terminale. Vidaus vandens kelių direkcijos barža autotransformatorių Kuršių mariomis ir Nemunu iki Kauno krovinių uosto plukdė tris paras. Kaune 164 tonas sveriantis įrenginys buvo perkeltas ant 39 m ilgio vilkiko ir specialios platformos sąstato, kuris, padedamas dar vieno vilkiko, nugabeno krovinį į Alytaus rajone esančią „LitPol Link“ keitiklių stotį. Vežant autotransformatorių reikėjo stabdyti eismą, todėl jo kelionė iš Kauno į Alytų vyko nakties metu, kai automobilių judėjimas yra mažesnis.
 
Iš viso „LitPol Link“ bus sumontuoti trys tokie autotransformatoriai. Planuojama, kad antrasis ir trečiasis į Lietuvą bus atgabenti vasarą. Be autotransformatorių įrengimo, aukštos įtampos nuolatinės srovės jungties „LitPol Link“ išplėtimo projektas apima 400/330/10 kV Alytaus pastotės 400 kV skirstyklos bei 330/110/10 kV Alytaus pastotės 330 kV skirstyklos išplėtimą, 330 kV ir 110 kV elektros linijų rekonstrukciją. Bendros projekto investicijos siekia 22,5 mln. Eur, projektas iš dalies finansuojamas iš ES Europos infrastruktūros tinklų priemonės.
 
Įrengti autotransformatorius reikia tam, kad po sinchronizacijos 2025 metais „LitPol Link“ jungtis galėtų veikti sinchroniniu režimu su Lenkijos tinklais. Šalia Alytaus esanti elektros infrastruktūra – kertinė visam sinchronizacijos projektui, kadangi būtent per „LitPol Link“ jungtį bus sinchronizuojamas Baltijos šalių ir žemyninės Europos elektros tinklų dažnis.
 
„LitPol Link“ jungties išplėtimas yra vienas iš 14 Vyriausybės patvirtintų ypatingos valstybinės svarbos sinchronizacijos projektų, kurie apima naujos jūrinės jungties su Lenkija „Harmony Link“ statybą, 3 sinchroninių kompensatorių įrengimą, vidinių tinklų stiprinimą ir sistemos valdymo bei IT tobulinimą.
 
Šiuo metu 3 iš sinchronizacijos projektų jau yra įgyvendinti. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba ir 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija. Iš viso šiuo metu baigta daugiau nei ketvirtadalis visų sinchronizacijai reikalingų darbų.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS / UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 m.