Naujienos

2021-04-06

Kelių direkcijos ir „Litgrid“ bendradarbiavimas prisidės prie sklandesnio sinchronizacijos projektų įgyvendinimo

VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcija (toliau – Kelių direkcija) ir Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ pasirašė bendradarbiavimo sutartį, kuri suteiks galimybę sklandžiau įgyvendinti tiek elektros sistemos sinchronizaciją su kontinentinės Europos tinklais, tiek kitus svarbius elektros energijos perdavimo tinklų statybos ar rekonstrukcijos, tiek ir valstybinės reikšmės kelių plėtros projektus. 
Pasak Kelių direkcijos vadovo Remigijaus Lipkevičiaus, ši sutartis – pagrindas įmonių bendradarbiavimui, nes joje apibrėžtos taisyklės, kurių laikantis įmonės galės sklandžiau įgyvendinti tiek energetikos projektus, tiek projektus valstybinės reikšmės keliuose, per kuriuos bus tiesiami nauji ar rekonstruojami esami elektros tinklai patikslinant  jų apsaugos zonas. 
„Sinchronizacija su kontinentinės Europos tinklais – ambicingas ir valstybei ypač svarbus uždavinys, kuriam pasiruošti įgyvendiname ne vieną ar du, bet 14 atskirų sudėtingų ir didelės apimties infrastruktūros projektų. Visa tai reikalinga siekiant paruošti šalies energetikos sistemą veikti ne dabartiniame BRELL žiede, kuriame sistemos dažnį kontroliuoja Rusija, bet savarankiškai, vienu ritmu su Vakarų Europos partneriais. Sėkmingam šių projektų įgyvendinimui reikalingas visų institucijų susitelkimas, todėl labai džiaugiamės šia partneryste su Kelių direkcija, neabejoju, kad ji bus naudinga abiem pusėms“, – sako Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.
Sutartimi šalys įsipareigoja keistis informacija apie jų įgyvendinamus projektus bei ilgalaikius projektų planus, pagal kuriuos abi strateginę infrastruktūrą valdančios įmonės planuos savo veiklą ir jos įgyvendinimą, nusistato terminus, per kuriuos bus išduodamos planavimo ir projektavimo sąlygos šiems projektams rengti, taip pat patikrinami parengti projektai, nusistato sąlygas, kaip kelių juostose ar kelių ir elektros tinklų apsaugos zonose bus atliekami įmonėms priklausančių objektų statybos (tiesimo) ir priežiūros darbai. 
Šiuo metu „Litgrid“ įgyvendina šalies elektros energetikos sistemos sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais projektą, kurio dalis apima esamų elektros linijų rekonstravimą ir naujų linijų tiesimą. Dalis šių linijų yra valstybinės reikšmės kelių juostose ar šių kelių apsaugos zonose. 
Bendradarbiavimo sutartį dėl inžinerinių tinklų statybos, priežiūros, rekonstrukcijos ir iškėlimo, kurioje susitarta dėl naujų elektros tinklų projektų įgyvendinimo valstybinės reikšmės kelių juostose ir apsaugos zonose sąlygų, Kelių direkcija ir „Litgrid“ pasirašė kovo 31 d.