Naujienos

2020-04-21

„Litgrid“ atnaujins elektros perdavimo tinklą pietryčių Lietuvoje

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ modernizuos 330 kilovoltų (kV) įtampos elektros perdavimo tinklą pietryčių Lietuvoje – nuo elektrinės Elektrėnuose iki Alytaus. Į tinklo atnaujinimą bus investuota 14,85 mln. Eur (be PVM).
Sprendimui sudaryti sutartį su rangovu buvo pritarta balandžio 20 d. vykusiame „Litgrid“ eiliniame visuotiniame akcininkų susirinkime. Rekonstrukcijos metu bus pakeista 207 oro linijos atramos,  laidai, įrengiamas žaibosaugos trosas ir šviesolaidis kabelis. Darbai bus atliekami trimis etapais, o jų pabaiga numatyta 2023 m. rugsėjį.
„Net ir šiandienos sudėtingų ir ekstremalių sąlygų kontekste tęsiame svarbius tinklo patikimumo darbus. Pietryčių Lietuvoje vykdoma rekonstrukcija suteiks galimybes pagerinti teikiamų paslaugų kokybę bei užtikrinti nenutrūkstamą elektros energijos perdavimą. Pajėgaus, patikimo ir stabilaus tinklo užtikrinimas taip pat yra vienas iš esminių faktorių, įgyvendinant sinchronizacijos su kontinentinės Europos elektros tinklais projektą. Karantino metu ir toliau vykdome savo įsipareigojimus ir darbus tęsiame pagal planą“, – sako „Litgrid“ generalinis direktorius Daivis Virbickas.
Oro linijų rekonstravimas prisidės prie elektros energetikos sistemos perdavimo tinklo patikimo ir stabilaus darbo užtikrinimo, nenutrūkstamo elektros energijos tiekimo Elektrėnų, Kaišiadorių r., Prienų r. ir Alytaus r. savivaldybių vartotojams.
Bendrovės 330 kilovoltų (kV) įtampos oro linijos nuo Lietuvos elektrinės Elektrėnuose iki Alytaus rekonstrukcijos darbus vykdys rangos konkursą laimėjusi ūkio subjektų grupė – AB „Kauno tiltai“ bei UAB „Litenergoservis“. Rekonstrukcijos darbai iš dalies bus finansuojami Europos Sąjungos fondų lėšomis.
Šiuo metu „Litgrid“ vykdo pirmąjį iš trijų sinchronizacijos su kontinentinės Europos elektros tinklais etapų. Jo metu yra stiprinama ir modernizuojama Lietuvos perdavimo tinklo infrastruktūra, kuri padės geriau integruoti Baltijos valstybių energijos sistemas į kontinentinės Europos tinklus ir elektros rinką.
Užbaigus sinchronizacijos projektą Baltijos šalys atsijungs nuo Rusijos kontroliuojamos IPS/UPS sistemos ir prisijungs prie kontinentinės Europos elektros tinklų sistemos. Projektą planuojama įgyvendinti iki 2025 metų.