Naujienos

2023-08-07

Dvigubai augusi vėjo elektrinių gamyba lėmė 29 procentais mažesnes elektros kainas

Dėl vyravusių stiprių vėjų praėjusią savaitę vėjo jėgainės gamino itin didelius elektros kiekius Lietuvoje ir kitose Baltijos jūros regiono valstybėse. Dėl to mūsų šalyje didmeninė elektros kaina sumažėjo 29 procentais.

Liepos 31–rugpjūčio 6 dienomis vidutinė didmeninė elektros energijos savaitės kaina „Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje, palyginti su ankstesne savaite, sumažėjo nuo 98 Eur / MWh iki 70 Eur / MWh. Latvijoje didmeninė elektros kaina kito taip pat kaip Lietuvoje. Estijoje kaina mažėjo 35 proc. nuo 98 Eur / MWh iki 64 Eur / MWh.

„Praėjusią savaitę, dėl išaugusios vėjo jėgainių generacijos, elektros kainos mažėjo daugumoje „Nord Pool“ prekybos zonų. Didžiausią įtaką tam turėjo stabiliai aukšta vėjo elektrinių gamyba darbo dienomis Vokietijoje, ji vidutiniškai siekė apie 20 GW. Didelė vėjo generacija stebėta ir Suomijoje, Švedijoje, Danijoje, taip pat ir Lietuvoje. Įdomu, kad dėl itin pigaus importo Lietuvoje ketvirtadienį (39 Eur / MWh) elektros kaina buvo mažesnė nei sekmadienį (47 Eur / MWh), kai elektros suvartojimas buvo apie 10 proc. mažesnis. Išsiskyrė ir penktadienis, kai buvo ne tik vėjuota, bet ir saulėta. Dėl aukštos vėjo, saulės ir hidroelektrinių generacijos vietinės elektrinės pagamino net 64 proc. Lietuvos suvartojimo, nors įprastai Lietuva tokią dalį elektros suvartojimo importuoja iš kaimynių. Nors paprastai vasaromis vėjo jėgainės nepasižymi didele generacija, tačiau kol kas besitęsiantys permainingi orai lėmė netikėtai didelę vėjo elektrinių gamybą“, – sako „Litgrid“ Strategijos departamento direktorius Liutauras Varanavičius.

Elektros suvartojimas Lietuvoje praėjusią savaitę augo 3 proc. ir siekė 202 GWh. Lietuvoje vietos elektrinės užtikrino 51 proc. šalies elektros energijos suvartojimo*. Bendrai Lietuvoje praėjusią savaitę buvo pagaminta 103 GWh elektros energijos – 35 proc. daugiau nei ankstesnę savaitę, kai vietinė gamyba siekė 76 GWh.

Lietuvoje praėjusią savaitę vėjo jėgainių gamyba augo beveik dvigubai nuo 22 GWh iki 43 GWh. Taip pat augo ir saulės elektrinių generacija, ji didėjo 22 proc. nuo 19 GWh iki 24 GWh. Šiluminių elektrinių gamyba išliko tokia pati, kaip ir savaitę prieš tai – apie 20 GWh. Tiesa, nežymiai sumažėjo hidroelektrinių gamyba – 11 GWh iki 9 GWh. Per savaitę vėjo jėgainės pagamino 42 proc. Lietuvoje generuotos elektros energijos, saulės elektrinės – 23 proc., šiluminės elektrinės – 19 proc., hidroelektrinės – 9 proc., o kitos elektrinės – 7 procentus.

Pagal importo / eksporto (saldo) santykį, 51 proc. šalies elektros energijos poreikio* buvo importuoti. Palyginti su ankstesne savaite, bendras importo kiekis mažėjo 7 proc. nuo 153 GWh iki 143 GWh. Diferencijuojant šalies importą, 80 proc. elektros į šalį pateko iš Skandinavijos per „NordBalt“ jungtį, 11 proc. – iš Latvijos, o likę 9 proc. buvo importuoti per sieną su Lenkija.

Bendras elektros srautas iš Lietuvos augo 53 proc. nuo 23 GWh iki 35 GWh. 68 proc. eksporto iš Lietuvos buvo nukreipta į Lenkiją per „LitPol Link“ jungtį, o likę 32 proc. eksportuotas į Latviją.

Elektros srautui „LitPol Link“ jungties pralaidumo išnaudojamas siekė 40 proc. Lenkijos kryptimi ir 17 proc. Lietuvos kryptimi. „NordBalt“ pralaidumo išnaudojimas buvo 0 proc. Švedijos kryptimi ir 97 proc. Lietuvos kryptimi.
 
 
 
* Pastabos:
1. Elektros energijos suvartojimas (pagal ENTSO-E „consumption“) – yra suvartotas Lietuvos elektros energijos kiekis be KHAE užkrovimui suvartotos elektros energijos.
2. Elektros energijos poreikis yra suvartotas Lietuvos elektros energijos kiekis su Kruonio HAE užkrovimui suvartota elektros energija.
3. „Litgrid“ savaitinėse apžvalgose analizuojami „Nord Pool“ rinkoje prekiaujamos didmeninės elektros energijos kainos pokyčiai Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse, apžvelgiama elektros energijos importo / eksporto dinamika ir srautų pasiskirstymas bei suvartojimo ir generacijos planų pokyčiai. Šie operaciniai duomenys yra preliminarūs ir gali skirtis nuo galutinių komercinės apskaitos duomenų. Sistemos duomenis realiu laiku galima stebėti čia.