Naujienos

2021-08-06

„Litgrid“ tirs elektros sistemos pasirengimą veikti ekstremaliomis sąlygomis 2026-2030 metais

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ paskelbė tarptautinį pirkimą atlikti studiją, kuria bus vertinamas šalies energetikos sistemos adekvatumas 2026-2030 metais. Tyrimu siekiama įvertinti sistemos pasirengimą užtikrinti, kad elektros energijos gamybos pasiūla atitiktų vartotojų poreikius, ir veikti sinchroniniu režimu su kontinentinės Europos elektros tinklais ekstremaliomis sąlygomis. Studija papildys šiemet pristatyto Lietuvos elektros energetikos sistemos adekvatumo vertinimo 2025 ir 2030 m. rezultatus.
Planuojama, kad preliminarūs studijos rezultatai bus pateikti pirmąjį ateinančių metų ketvirtį. Tyrimą baigti ketinama iki 2022 m. vidurio.
„Nuosekliai įgyvendiname vieną svarbiausių energetikos projektų nepriklausomos Lietuvos istorijoje — sinchronizaciją su kontinentinės Europos elektros tinklais. Imamės studijos, kuria siekiame identifikuoti ir ištirti galimus papildomus iššūkius, susijusius su generuojančių galių ir tarpsisteminių jungčių prieinamumu Lietuvoje ir Baltijos regione, ar kylančius dėl sinchroninių jungčių su kontinentinės Europos tinklais atjungimo. Tyrimas leis numatyti ir imtis priemonių sklandžiai elektros perdavimo sistemos veiklai užtikrinti net ir ypatingomis sąlygomis“, — komentuoja „Litgrid“ strategijos ir tyrimų skyriaus vadovas Ramūnas Bikulčius.
Tarptautinį pirkimą studijai atlikti „Litgrid“ skelbia siekdama į sistemos adekvatumo vertinimą įtraukti visas suinteresuotas šalis ir sudaryti sąlygas šiam procesui pasitelkti tarptautinės patirties turinčius konsultantus. Pasak R. Bikulčiaus, atliktu tyrimu „Litgrid“ vadovausis Energetikos ministerijai teikdama pasiūlymus dėl priemonių, kurios leis užtikrinti sklandžią ir patikimą Lietuvos elektros sistemos veiklą po susijungimo su kontinentinės Europos tinklais 2025 metais. Tai leis užtikrinti valstybės bei visuomenės poreikius atitinkančią elektros energijos pasiūlą bet kokiomis sąlygomis.
Studijos rezultatai bus skelbiami viešai. Taigi visuomenė ir elektros energijos rinkos dalyviai galės susipažinti su prognozuojama šalies elektros energetikos sistemos situacija ir atitinkamai planuoti savo veiklą.
Šių metų balandį „Litgrid“ pristatė Nacionalinio Lietuvos elektros energetikos sistemos adekvatumo vertinimo 2025 ir 2030 m. tyrimą, kurį atliko Kauno technologijos universiteto  mokslininkai.
Po viešos konsultacijos „Litgrid“ ekspertai įvertino visus  gautus pastebėjimus ir pasiūlymus, atliko papildomus skaičiavimus. Adekvatumo vertinimo rezultatus  bendrovė integravo  į Lietuvos elektros energetikos sistemos 400-110 kV tinklų plėtros planą 2021-2030 m.