Naujienos

2022-08-04

„Litgrid“ pirmojo pusmečio rezultatai: užtikrintas patikimas elektros perdavimas, tęsiamas pasiruošimas sinchronizacijai

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ pirmąjį šių metų pusmetį užtikrino teigiamus elektros energijos perdavimo patikimumo rodiklius ir tęsė sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais bei kitų strateginių projektų įgyvendinimą. Padidėjusios elektros rinkos kainos buvo pagrindinis veiksnys, lėmęs tiek pajamų, tiek sąnaudų augimą ir neigiamai paveikęs bendrovės pelną.
 
„Pirmąjį šių metų pusmetį toliau užtikrintai vykdėme svarbiausius savo uždavinius. Pirmiausia, tęsėme pasiruošimą sinchronizacijai: pradėjome 3 strateginių projektų – 330 kV linijų Darbėnai-Bitėnai ir Kruonio HAE-Bitėnai bei Neries pastotės – statybos darbus, kartu su partneriais pasirašėme sutartį dėl papildomo 170 mln. eurų finansavimo sinchronizacijos projektams Baltijos šalyse ir Lenkijoje, intensyviai ruošiamės šį rudenį planuojamam Lietuvos sistemos izoliuoto darbo bandymui. Be strateginių projektų, nuosekliai kasdien rūpinomės elektros persiuntimo patikimumu. Pirmojo pusmečio rodiklių duomenys leidžia mums su atsarga įgyvendinti nepriklausomo nacionalinio reguliuotojo šiems metams nustatytus  lygius. Toliau klojame pamatus spartesnei atsinaujinančių išteklių generacijos plėtrai – šiemet sulaukėme didžiulio investuotojų į vėjo ir saulės elektrines susidomėjimo, siekiame sudaryti sąlygas per artimiausius metus prijungti kuo didesnį kiekį atsinaujinančių išteklių gamintojų“, – sako Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.
 
Reaguodamos į Rusijos agresiją prieš Ukrainą, Baltijos šalių elektros perdavimo sistemų operatorės sumažino sisteminių jungčių su Rusija pralaidumus, taip apribodamos elektros importą iš Rusijos į Baltijos šalis. Nuo gegužės 22 d. elektra iš Rusijos į Lietuvą neimportuojama visiškai.
 
Palyginti su praėjusių metų pradžia, perduotos energijos kiekis šiek tiek sumažėjo: 2022 m. pirmąjį pusmetį perduota elektros energija šalies poreikiams siekė 5,306 TWh, 1,5 proc. mažiau nei 2021 m. tuo pačiu metu, kai perduota 5,385 TWh.
 
Tiekimo patikimumas
 
Per pirmąjį 2022 m. pusmetį AIT (nutraukimų vidutinė trukmė) rodiklis siekė 0,28 min., o ENS (neperduotos energijos kiekis) rodiklis sudarė 8,241 MWh. Valstybinės energetikos reguliavimo taryba yra nustačiusi, kad AIT per visus metus turi neviršyti 0,934 min., o ENS – 27,251 MWh.
 
Tarpsisteminių jungčių su Švedija („NordBalt“) ir Lenkija („LitPol Link“) bendras prieinamumas pirmąjį pusmetį atitinkamai buvo 100 proc. ir 96,7 procentai. Didžiausią įtaką „LitPol Link“ neprieinamumui turėjo planiniai darbai įgyvendinant vieną pagrindinių sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais projektų – jungties su Lenkija išplėtimą ir pritaikymą sinchroniniam darbui.
 
Finansiniai rezultatai
 
2022 m. pirmąjį pusmetį Litgrid pajamos siekė 145,2 mln. eurų. Palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu jos buvo 29,2 proc. didesnės. Pajamos už elektros perdavimą ir sistemines paslaugas mažėjo daugiausia dėl mažesnių  reguliuotojo nustatytų kainų, tačiau bendrai pajamų augimą lėmė dėl didesnių elektros rinkos kainų 2,8 karto išaugusios disbalanso ir balansavimo elektros energijos pajamos.  Pajamų augimas neturėjo įtakos pelningumui, kadangi šios pajamos dengia dėl kainų augimo 2,9 karto padidėjusias disbalanso ir balansavimo elektros energijos sąnaudas.
 
2022 m. pirmojo pusmečio bendrovės pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją (EBITDA) buvo 0,1 mln. eurų. Palyginti, 2021 m. pirmojo pusmečio EBITDA siekė 31,8 mln. eurų. 2022 m. pirmojo pusmečio grynasis nuostolis buvo 9,2 mln. eurų (2021 m. pirmąjį pusmetį grynasis pelnas – 17,4 mln. eurų). Nuostolį daugiausia lėmė dėl padidėjusių elektros energijos kainų 3 kartus iki 34,7 mln. eurų išaugusios technologinių nuostolių perdavimo tinkle kompensavimo sąnaudos.
„Litgrid“ 2022 m. pirmojo pusmečio investicijos siekė 10,5 mln. eurų, iš jų 46 proc. skirta strateginiams ir valstybei svarbiems elektros energetikos projektams įgyvendinti, 54 proc. – perdavimo tinklo rekonstrukcijai ir plėtrai ir veiklos palaikymui.