Naujienos

2023-06-21

„Litgrid“ Kruonyje pradeda vienos svarbiausių šalies skirstyklų rekonstrukciją

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ pradeda Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės (HAE) transformatorių pastotės 330 kV skirstyklos rekonstrukciją. Vienos svarbiausių šalies skirstyklų atnaujinimu siekiama užtikrinti energijos tiekimo patikimumą ruošiantis Kruonio HAE plėtrai ir sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais. 
 
„Kruonio HAE 330 kV skirstyklos modernizacija yra vienas didžiausių pastarųjų metų mūsų rekonstrukcijos projektų. Skirstykla turi didelę įtaką viso šalies tinklo patikimumui ir sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais, nes ji Vakarų Lietuvos elektros perdavimo greitkeliu susijungs su kitu svarbiu šalies energetikos tašku – Darbėnų skirstykla. Vienos svarbiausių šalies pastočių reikšmė auga ir dėl suplanuotos Kruonio HAE plėtros“, – sako „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.
 
Kruonio HAE 330 kV skirstyklos rekonstrukcijos statybos leidimą bendrovė gavo birželio viduryje.
 
Kruonio HAE yra svarbi šalies energetikos sistemai, nes gali suteikti greitą rezervinę galią ir taip prisideda prie tinklo stabilumo užtikrinimo.
 
Kruonio HAE 330 kV skirstyklos rekonstrukcija iki 2026-ųjų bus įgyvendinama etapais, atsižvelgiant į sinchronizacijos programos projektus ir „Ignitis gamyba“ plėtros planus.
 
Rekonstrukcijos metu ketvirtasis HAE generatorius bus atskiriamas nuo pirmųjų trijų į atskirą prijunginį pastotėje, taip bus didinamas elektrinės tiekimo patikimumas ir lankstumas, sumažės rizika prarasti visų generatorių energiją esant trumpajam jungimui. Skirstykla taip pat bus paruošta prijungti ateityje planuojamą penktąjį generatorių. 
 
Atnaujinant pastotę bus pakeisti visi 330 kV skirstyklos pirminiai įrenginiai, bus rekonstruojama oro linijos atkarpa nuo 330 kV skirstyklos iki pirmojo autotransformatoriaus. 
 
Kruonio HAE transformatorių pastotė pradėta eksploatuoti 1988 metais. Jos 330 kV skirstykloje iš viso eksploatuojama 13 prijunginių.
 
Kruonio HAE pastotės rekonstrukcija kainuos 52 mln. eurų.
 
Siekiant užtikrinti elektros energijos perdavimo ir sinchronizacijos projekto – Kruonio HAE–Bitėnai oro linijos statybos – tęstinumą vykstant skirstyklos rekonstrukcijai, Kruonio HAE projekte taip pat bus įrengiama laikinoji jungtis.
 
Ją už 4 mln. eurų ketinama pastatyti iki birželio pabaigos. Jungtis veiks tol, kol bus įjungta naujoji Kruonio HAE–Bitėnai elektros perdavimo linija. 
 
Lietuva siekia, kad Baltijos valstybių sinchronizacija su kontinentinės Europos tinklais įvyktų anksčiau, 2024 metais.
 
Iš viso „Litgrid“ įgyvendino jau 6 sinchronizacijos projektus. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba, 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija, „LitPol Link“ jungties išplėtimas, avarinio prisijungimo prie kontinentinės Europos tinklų per sinchroninę jungtį „LitPol Link“ bandymas ir Šiaurės Rytų Lietuvos perdavimo tinklo optimizavimas.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS / UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 metais.