Naujienos

2020-07-16

Baltijos šalių elektros sistemos dispečerių treniruotėje – ir nuo Rusijos bei Baltarusijos izoliuoto darbo scenarijus

Baltijos šalių elektros sistemos operatorių dispečeriai kasmetiniuose mokymuose treniravosi koordinuoti veiksmus savarankiškai valdant elektros sistemas, taip pat ir izoliuoto nuo Rusijos bei Baltarusijos tinklų darbo atveju. Lietuvos „Litgrid“, Latvijos „Augstspriegumatikls“ (AST) ir Estijos „Elering“ darbuotojai pirmą kartą dėl Covid-19 pandemijos nuotoliniu būdu organizuotose mokymuose sėkmingai pasiekė numatytus tikslus.
 
Treniruotėms, kurios skirtingoms dispečerių pamainoms vyko gegužės 26 ir liepos 7 dienomis, buvo naudojama „Litgrid“ Dispečerinio valdymo sistema, kurioje įrengtas vienintelis Baltijos šalyse Dispečerių treniravimo simuliatorius su įdiegtu Baltijos šalių elektros sistemų tinklų modeliu.
 
„Šiomis treniruotėmis mokomės koordinuoti savo veiksmus esant normalioms bei avarinėms elektros energetikos sistemų veikimo sąlygomis. Tai labai svarbu, kadangi Lietuvos, Latvijos ir Estijos energetikos sistemos tarpusavyje susijusios ir integruotos, jas valdyti galima tik glaudžiai bendradarbiaujant, palaikant nuolatinį ryšį. Kryptingai einame į sinchronizaciją su žemyninės Europos tinklais 2025 metais. Pagal susitarimą su Europos tinklų operatorius vienijančia ENTSO-E, iki to laiko turime būti pasiruošę užtikrinti sistemos patikimumą įvairiais scenarijais“, – teigia Gintautas Monkevičius, „Litgrid“ Sistemos valdymo centro vadovas.
 
Baltijos šalių elektros sistemos operatorių treniruotės susidėjo iš dviejų dalių: teorinėje dispečeriai supažindinti su  Baltijos šalių energetikos sistemų operatorių veiksmų planu atsidalinant į izoliuotą darbą nuo IPS/UPS – buvusiose Sovietų sąjungos šalyse veikiančios sistemos. Taip pat buvo pristatyti ir aptarti sistemos dažnio, inercijos, elektrinių, bei aukštos įtampos nuolatinės srovės keitiklių valymo klausimai. Praktinėje dalyje buvo sumodeliuotas avarijos scenarijus ir dispečeriai mokėsi bendrai veikti realioje aplinkoje.
 
„Dispečeriams buvo keliamas uždavinys vadovaujantis instrukcijomis ir koordinuojant savo veiksmus tarpusavyje atsijungti nuo IPS/UPS ir pradėti izoliuotą Baltijos elektros energetikos sistemos darbą. Vykstant šiam procesui didžiausias iššūkis yra išlaikyti sistemos dažnį reikiamose ribose, kitu atveju sistemos tiesiog „užges“ – sustos elektros gamyba ir tiekimas“, – sako G. Monkevičius.
 
Pasak jo, nors panašūs mokymai vyksta kasmet, šiemetiniai ypatingi ne tik sudėtingu scenarijumi, bet ir tuo, kad dėl Covid-19 pandemijos vyko nuotoliniu būdu.
 
„Turėjome AST ir „Elering“ dispečeriams suteikti teisę nuotoliniu būdu prisijungti ir realiame laike atlikti veiksmus „Litgrid“ simuliatoriuje. Kadangi tai buvo vykdoma pirmą kartą, reikėjo suderinti ir įvykdyti visą eilę įvairių techninių, informacinės saugos reikalavimų“, – teigia G. Monkevičius.
 
Trijų Baltijos šalių gebėjimai dirbti kartu savarankiškai valdant dažnį yra vienas iš pernai su ENTSO-E pasirašyto susitarimo elementų. Šiuo metu Lietuvos elektros energetikos sistema atitinka apie pusę iš techninių prisijungimo priemonių kataloge nurodytų priemonių. Situacija Latvijoje ir Estijoje panaši.