Sistema

Litgrid > Sistema > Baltijos šalių galios ir dažnio valdymo blokas

Baltijos šalių galios ir dažnio valdymo blokas

Bendras Baltijos galios ir dažnio valdymo blokas numatytas 2019 m. Europos perdavimo sistemų operatorių asociacijos ENTSO – E Lietuvai, Latvijai ir Estijai išduotose prisijungimo prie kontinentinės Europos elektros tinklų sąlygose.
 
Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros perdavimo sistemos operatoriai pasirašė memorandumą, kuriame numatyta, kad 2025 m. prisijungus prie kontinentinės Europos elektros tinklų Baltijos šalys kartu valdys energetikos sistemos dažnį bendrame Baltijos šalių galios ir dažnio valdymo bloke.
 
Trijų Baltijos šalių perdavimo sistemų operatoriai – AB „Litgrid“, AS „Augstsprieguma tīkls“ ir AS „Elering“ – kurs bendrą galios ir dažnio valdymo bloką. Tai reiškia, kad atsijungus iš vadinamojo BRELL žiedo, kuriame sistema valdoma centralizuotai, nuo 2025 m. Baltijos šalys bus pasiruošusios kartu savarankiškai užtikrinti patikimą energetikos veikimą efektyviai ir ekonomiškai naudingiausiu būdu.
 
Susitarime taip pat sumatyta siekti kurti bendrą Baltijos šalių rezervų rinką, kuri skatins rezervų paslaugas teikiančių elektros energijos gamintojų konkurenciją.
Galios rezervai skirti kompensuoti trumpalaikius galios ir elektros energijos trūkumus sistemoje. Šiuo metu Lietuvos perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ rinkoje aukcionų būdu kasmet įsigyja paslaugas dėl galios rezervų užtikrinimo, o Lietuvos ir kitų Baltijos šalių elektros energetikos sistemos dažnis centralizuotai yra valdomas iš dispečerinės Maskvoje.
 
Baltijos šalių perdavimo operatorių vadovai susitarimo memorandumą pasirašė  balandžio 28 d. Dokumente aptari bendro dažnio valdymo proceso principai, tolesni įgyvendinimo veiksmai, kurie turi būti įgyvendinti iki sinchronizacijos su kontinentinės Europos elektros tinklais. Dėl bendros rezervų rinkos kūrimo dar šįmet perdavimo sistemų operatoriai konsultuosis su rinkoje veikiančiais gamintojais.
 
Bendras Baltijos galios ir dažnio valdymo blokas numatytas Europos perdavimo sistemų operatorių asociacijos ENTSO – E Lietuvai, Latvijai ir Estijai išduotose prisijungimo prie kontinentinės Europos elektros tinklų sąlygose.
 
 
Baltijos šalių perdavimo sistemų operatoriai – AB „Litgrid“, AS „Augstsprieguma tīkls“ ir AS „Elering“ parengė Baltijos dažnio valdymo bloko ir bendros balansavimo pajėgumų rinkos koncepciją. Baltijos šalių operatoriai parengė pasiūlymus principams, kuriais bus vykdomas dažnio ir galios valdymas Baltijos dažnio valdymo bloke, galios rezervų kiekių nustatymas ir paskirstymas Baltijos šalys ir bendros balansavimo pajėgumų rinkos modelis prisijungus prie Kontinentinės Europos tinklų. Koncepcija buvo teikiama viešai konsultacijai nuo 2020 m. rugsėjo 30 d. iki spalio 30 d. 
 
 
2021 m. sausio 20 d. Baltijos perdavimo sistemų operatoriai atnaujino Baltijos dažnio valdymo bloko koncepciją atsižvelgiant į suinteresuotų šalių pateiktas pastabas viešos konsultacijos metu.

Kartu su atnaujinta Baltijos dažnio valdymo bloko koncepcija yra skelbiamas viešos konsultacijos metu iš suinteresuotų šalių  gautų pasiūlymų vertinimas.
Baltijos šalių operatoriai įgyvendins Baltijos dažnio valdymo bloką rengdami įgyvendinamuosius dokumentus bei metodikas, kaip pateikta veiksmų plane iki Baltijos šalių prisijungimo prie Kontinentinės Europos tinklų.
 
 
PATIKSLINTI SUDERINTI BALTIJOS LFC REZERVŲ IŠANKSTINĖS KVALIFIKACIJOS PRINCIPAI
31.03.2022
2021 m. sausio 21 d. Lietuvos perdavimo sistemos operatorės (toliau - PSO) Litgrid AB  interneto svetainėje buvo paskelbtas atnaujintas Baltijos apkrovos dažnių kontrolės blokų plėtros ir Baltijos šalių balansavimo pajėgumų rinkų koncepcijos aprašas, kuriame numatyta parengti bendras kvalifikacines sąlygas ištekliams, naudojamiems Baltijos PS dažnio išlaikymo rezervams (FCR) ir dažnio atkūrimo rezervams (FRR) . Europos Komisijos reglamento 2017/1485, nustatančio elektros perdavimo sistemos veikimo gaires, 155 straipsnio 1 dalis ir 159 straipsnio 1 dalis reikalauja, kad kiekvienas PSO parengtų FCR ir FRR išankstinio kvalifikavimo procesą ir viešai paskelbtų išsamią informaciją apie FCR ir FRR išankstinio kvalifikavimo procesą.
2021 m. lapkričio 15 d. Litgrid AB  kartu su kitais Baltijos šalių PSO paskelbė suderintus Baltijos LFC rezervo kvalifikacijos  principus ir pradėjo viešas konsultacijas, kviesdamas rinkos dalyvius pareikšti savo nuomonę ir atsakyti į Baltijos PSO pateiktus klausimus dėl suderintų principų.
Viešų konsultacijų metu buvo gauti 5 rinkos dalyvių atsiliepimai, todėl Baltijos PSO gavo 182 klausimus ir pastabas dėl Baltijos LFC rezervo išankstinio kvalifikacinio suderinimo principų. Baltijos PSO kartu peržiūrėjo gautus klausimus ir pastabas, parengė atsakymus į rinkos dalyvių klausimus ir pasiūlymus bei tinkamai atnaujino suderintus Baltijos LFC rezervo išankstinio kvalifikavimo principus.
Baltijos šalių  PSO pradėjo rengti nacionalines taisykles, laikydamasi suderintų Baltijos šalių LFC rezervo išankstinio kvalifikavimo principų.
Baltijos TSO parengtus atsakymus ir suderintus Baltijos LFC rezervo išankstinės kvalifikacijos principus galima peržiūrėti toliau pateiktuose dokumentuose:
 
 
2022 metų spalio 19 – lapkričio 18 dienomis vykdytos viešosios konsultacijos metu dėl nacionalinių apkrovos ir dažnio valdymo rezervo parengties tvirtinimo dokumentų. Konsultacijos metu gautos pastabos įvertintos ir gali būti randamos čia:
 
Patvirtinti apkrovos ir dažnio valdymo rezervo parengties tvirtinimo dokumentai: