Naujienos

2020-08-03

„Litgrid“: Lietuvos dalinio izoliuoto darbo bandymas sklandžiai užbaigtas

 
 
Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ informuoja, kad šį savaitgalį (rugpjūčio 1-2 dienomis) atliko dalinį technologinį Lietuvos izoliuoto darbo bandymą. Jis įvyko sklandžiai ir jau yra užbaigtas. Pirminiai bandymo rezultatai rodo - šalies elektros energijos gamintojai rimtai ruošiasi ir yra tinkamai pasirengę avariniu režimu dirbti izoliuotai ir valdyti dažnį bei reaguoti į jo pokyčius, jei to prireiktų.
 
Elektros tinklo dalyje atskirtoje nuo UPS/IPS sistemos, kurioje veikė visos didžiosios Lietuvos elektrinės ir vyko bandymas, „Litgrid“ dispečeriai dažnį valdė savarankiškai.
 
Bandyme dalyvavo visi didieji šalies elektros gamintojai – „Orlen Lietuva“ elektrinė, Lietuvos elektrinės septintasis ir devintasis blokai, Kauno termofikacinė elektrinė bei Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė ir „ NordBal" jungtis. Taip pat buvo išbandyta jungtis su Lenkija „LitPol Link“ ir ištestuota, kaip ji gali padėti valdyti dažnį esant jo pokyčiams, pasitelkiant jos technologinį funkcionalumą. 
 
Bandymo metu elektrinės pradėjo gaminti energiją esant įprastinei tinklo būklei, tuomet jos buvo izoliuotos ir veikė salos režimu valdydamos dažnį nepriklausomai nuo UPS/IPS sistemos. Pernai tokio pobūdžio bandymo metu elektrinių veikla buvo testuojama jas įjungiant dirbti iš karto salos režimu.
 
„Tokie technologiniai bandymai koordinuojant veiksmus su elektros gamintojais išryškina technologinę įrenginių parengtį bei rodo mūsų visų energetikos darbuotojų profesionalumo lygį ir atskleidžia, ką dar turime padaryti ar išmokti ruošiantis savarankiškam dažnio valdymui ir patikimam Lietuvos elektros perdavimo sistemos darbui sklandžiai veikiant kartu su žemyninės Europos partneriais. Po šio bandymo esame dar vienu žingsniu arčiau Lietuvos strateginio tikslo - sinchronizacijos,“ – sako Daivis Virbickas.
 
Pagrindiniai bandymai buvo atliekami naktį iš šeštadienio į sekmadienį, nuo 18:00 val. iki 02:40 val. ir galutinai baigti sekmadieno ryte. Vartotojams elektra buvo teikiama be sutrikimų, tad gyventojai šio bandymo nė nepajuto.
 
Baltijos šalims ruošiantis sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais, šių metų rugsėjo mėnesį yra planuojamas Kaliningrado izoliuoto darbo bandymas.