Naujienos

2023-08-04

„EPSO-G“ grupės įmonės įsigis antidronines sistemas svarbiausių energetikos objektų apsaugai

Energijos perdavimo ir mainų įmonių grupei „EPSO-G“ priklausančios bendrovės „Amber Grid“ ir „Litgrid“, siekdamos užtikrinti strategiškai svarbiausių energetikos objektų apsaugą nuo bepiločių orlaivių, paskelbė tarptautinį viešąjį pirkimą. Energetikos bendrovės ketina įsigyti dronų aptikimo ir neutralizavimo sistemas. 
 
„Siekdami užtikrinti gamtinių dujų ir elektros perdavimo sistemų ir jose esančių objektų saugumą ieškome inovatyvių ir efektyvių sprendimų, kurie prisidėtų prie jau dabar pasitelktų saugumo priemonių ir jas sustiprintų. Buvo nuspręsta sutelkti abiejų operatorių jėgas ir ieškoti vieno patikimo tiekėjo, kuris išpildytų mūsų keliamus techninius reikalavimus, o įsigytos sistemos užtikrintų maksimalų saugumą“, – teigia Vilmantas Bieliauskas, Lietuvos gamtinių dujų perdavimo operatorės „Amber Grid“ prevencijos skyriaus vadovas. 
 
„Sparčiai plėtojantis bepiločių orlaivių technologijoms, augant jų skaičiui ir plečiantis jų panaudojimui, vertiname kylančias rizikas ir būdus, kaip tinkamai apsaugoti energetikos infrastruktūrą tiek nuo tyčinių, tiek nuo neatsargių veiksmų su bepiločiais orlaiviais. Siekiant valdyti galimas rizikas buvo nuspręsta svarbiausiuose energetikos objektuose diegti bepiločių orlaivių aptikimo ir neutralizavimo sistemas. Skelbiame tarptautinį pirkimą, siekiame užtikrinti kuo didesnę Lietuvos ir užsienio tiekėjų konkurenciją“, – sako Apolinaras Škikūnas, elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“ ITT ir administravimo departamento vadovas.
 
Sistemos bus skirtos ypatingos svarbos objektų apsaugai nuo bepiločių orlaivių, užtikrinant nuolatinį orlaivių ir jų operatorių aptikimą, jų buvimo vietos nustatymą. Taip pat siekiama, kad jos ne tik identifikuotų bepiločius orlaivius, bet ir užkardintų jų patekimą į saugomas teritorijas.
 
Planuojama, kad tokia apsaugos sistema galėtų pradėti veikti jau 2024 metais.
 
„EPSO-G“ įmonių grupę sudaro valdymo įmonė „EPSO-G“, bendrovės „Amber Grid“, „Baltpool“, „Energy cells“, „Litgrid“ ir „Tetas“. „EPSO-G“ vienintelio akcininko teises ir pareigas įgyvendina Lietuvos Respublikos energetikos ministerija.