Naujienos

2023-01-16

Atsinaujinančių energijos išteklių elektrinės sumažino kainas penktadaliu

Vėjo elektrinės ir hidroelektrinės praėjusią savaitę Baltijos jūros regione pagamino neįprastai daug elektros energijos ir užtikrino po šventinio periodo išaugusį elektros suvartojimą. Šilti orai ir išaugusi atsinaujinančių energijos išteklių elektros gamyba sumažino didmeninę elektros rinkos kainą.
 
Sausio 9–15 dienomis vidutinė didmeninė elektros energijos savaitės kaina „Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje, palyginti su ankstesne savaite, sumažėjo 22 proc. nuo 106 iki 83 Eur / MWh. Latvijoje didmeninė elektros kaina buvo tokia pati kaip Lietuvoje, o Estijoje elektros kaina buvo 81 Eur / MWh.
 
„Praėjusią savaitę pasitikome su neigiama temperatūra, tačiau orai greitai atšilo ir tokie išliko visą savaitę. Neįprastai šiltas oras turi reikšmingą įtaką visam elektros sektoriui dėl kelių priežasčių. Pirmiausia – sumažėjo elektros vartojimas. Nors, palyginti su pirmąja savaite po švenčių elektros suvartojimas išaugo 3 proc., per metus jis sumažėjo net 15 proc., iš dalies dėl mažo poreikio šildytis. Žvelgiant į generaciją, permainingi orai lėmė aukštą vėjo jėgainių elektros gamybą visame regione. Pavyzdžiui, Vokietijoje dėl itin aukštos vėjo generacijos praėjusį trečiadienį 4 valandą ryte didmeninė elektros kaina siekė vos 0,01 Eur / MWh. Taip pat dėl teigiamos temperatūros, dažnų kritulių ir tirpstančio sniego antrą savaitę iš eilės hidroelektrinės gamino neįprastai daug. Pavyzdžiui, Latvijos hidroelektrinės sugeneravo apie 125 GWh elektros energijos, tai yra apie 90 proc. Latvijos suvartojimo, kuris siekė apie 138 GWh. Dėl lėtai augančio suvartojimo ir jo užtikrinimo itin didele atsinaujinančių išteklių gamyba, elektros kainos visame regione mažėjo“, – sako „Litgrid“ Strategijos departamento direktorius Liutauras Varanavičius.
 
Elektros suvartojimas Lietuvoje praėjusią savaitę augo 3 proc., palyginti su ankstesne savaite: nuo 237 GWh iki 244 GWh. Lietuvoje vietos elektrinės užtikrino 35 proc. šalies elektros energijos suvartojimo*. Bendrai Lietuvoje praėjusią savaitę buvo pagaminta 86 GWh elektros energijos – 7 proc. daugiau nei ankstesnę savaitę, kai gamyba siekė 80 GWh.
 
Lietuvoje praėjusią savaitę vėjo jėgainių gamyba augo 17 proc. nuo 44 GWh iki 52 GWh. Šiluminių jėgainių gamyba sumažėjo nuo 16 GWh iki 15 GWh, o hidroelektrinės generavo panašiai kaip ir savaitę prieš tai – apie 18 GWh. Šiluminės elektrinės pagamino 18 proc. Lietuvoje generuotos elektros energijos, vėjo jėgainės – 60 proc., hidroelektrinės – 21 proc., o kitos elektrinės – 1 procentą.
 
Pagal importo / eksporto (saldo) santykį, 67 proc. šalies elektros energijos poreikio* buvo importuota. Palyginti su ankstesne savaite, bendras importas augo 3 proc., nuo 219 GWh iki 225 GWh. Diferencijuojant šalies importą, 48 proc. elektros į šalį pateko iš Skandinavijos per „NordBalt“ jungtį, 50 proc. buvo importuota per sieną su Latvija, o 2 proc. – iš Lenkijos. 
 
Bendras elektros srautas iš Lietuvos išaugo 4 proc., nuo 47 GWh iki 49 GWh. Per „LitPol Link“ į Lenkiją buvo nukreipta 100 proc. iš Lietuvos eksportuojamos elektros.
 
Elektros srautui „LitPol Link“ jungties pralaidumas buvo išnaudojamas 83 proc. Lenkijos kryptimi ir 5 proc. Lietuvos kryptimi. „NordBalt“ pralaidumo išnaudojimas buvo 0 proc. Švedijos kryptimi bei 92 proc. Lietuvos kryptimi.
 
 
* Pastabos:
 
1. Elektros energijos suvartojimas (pagal ENTSO-E „consumption“) – yra suvartotas Lietuvos elektros energijos kiekis be KHAE užkrovimui suvartotos elektros energijos.
2. Elektros energijos poreikis yra suvartotas Lietuvos elektros energijos kiekis su Kruonio HAE užkrovimui suvartota elektros energija.
3. „Litgrid“ savaitinėse apžvalgose analizuojami „Nord Pool“ rinkoje prekiaujamos didmeninės elektros energijos kainos pokyčiai Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse, apžvelgiama elektros energijos importo / eksporto dinamika ir srautų pasiskirstymas bei suvartojimo ir generacijos planų pokyčiai. Šie operaciniai duomenys yra preliminarūs ir gali skirtis nuo galutinių komercinės apskaitos duomenų. Sistemos duomenis realiu laiku galima stebėti čia.