Naujienos

2022-08-19

Energetikos ministerijai pavedus, „Litgrid“ atideda jūrinės jungties su Švedija „NordBalt“ planinį remontą

Gavusi energetikos ministro Dainiaus Kreivio nurodymą, Lietuvos perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ nukelia rugpjūčio pabaigoje suplanuotus jūrinės jungties „NordBalt“ laikino atjungimo ir planinio remonto darbus.
 
„Siekdami išlaikyti maksimaliai efektyviai veikiančias tarptautines jungtis, mes periodiškai atliekame planinius jų priežiūros ir atnaujinimo darbus. Šį mėnesį suplanuotus „NordBalt“ priežiūros darbus vis dar bus patogu atlikti vėlyvą rudenį. Esama jungties būklė leidžia tai padaryti. Šiuo metu didžiausias prioritetas skiriamas rinkų integracijai ir galimybei importuoti pigesnę elektros energiją“, – sako „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.
 
Ministerijos pavedimu „Litgrid“ skubos tvarka jau suderino su partneriais Švedijoje – elektros perdavimo tinklo operatore „Svenska Kraftnaft“. Paprastai techninė „NordBalt“ kabelio priežiūra atliekama kiekvienais metais Švedijoje ir Lietuvoje tuo pat metu pagal iš anksto parengtą planą. Prieš pradedant darbus, elektros perdavimas jungtimis kelioms dienoms yra visiškai sustabdomas ir elektros prekyba nevyksta.
 
Šių metų sausio-liepos mėnesiais elektros energijos importas iš „NordBalt“ buvo 2,87 TWh ir sudarė 42 proc. viso Lietuvos importo. 2021 m. „NordBalt“ bendras prieinamumas siekė 97,3 proc.