Naujienos

2023-01-02

„Litgrid“ identifikavo elektros kainos piko valandas, rekomenduoja tuo metu taupyti energiją

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ identifikavo piko valandas, kurių metu prognozuojamos didžiausios elektros energijos kainos Lietuvoje. Vartojimo mažinimas šiomis valandomis šaltuoju metų laiku – vienas iš Europos Sąjungos Tarybos numatytų tikslų. Sausio mėnesį gyventojams ir verslui rekomenduojama elektros energiją taupyti kiekvienos dienos 9–11 ir 17–19 valandomis.

Kaip numato ES Tarybos spalio mėnesį priimtas reglamentas, kuriuo siekiama sumažinti elektros kainas Europoje, gruodžio–kovo mėnesiais šalys narės įsipareigojo sumažinti elektros vartojimą piko valandomis. Lietuvos tikslas – sumažinti vartojimą 5 procentais, palyginti su lygiu, prognozuojamu pagal pastarųjų 5 metų atitinkamo laikotarpio duomenis. Pagal šį reglamentą, Lietuva taip pat sieks bendrai per mėnesį suvartojamą kiekį sumažinti 10 procentų, palyginti su koreguotu vidutiniu pastarųjų 5 metų vartojimu.
 
Valstybinė energetikos reguliavimo taryba praėjusią savaitę suderino „Litgrid“ siūlomas piko valandas, pateiktą jų vertinimą ir numatytus veiksmus dėl elektros vartojimo mažinimo. „Litgrid“ duomenys rodo, kad sausį didžiausias elektros kainos pikas didmeninėje rinkoje Lietuvoje susidaro 9–11 ir 17–19 valandomis, vasarį – 9–12 ir 18–19 valandomis, o kovą – 8–10 ir 19–21 valandomis.
 
Palyginti, didžiausias elektros vartojimas Lietuvoje paprastai susidaro 8–12 valandomis. Elektros kainos ir vartojimo pikai ne visiškai sutampa dėl to, kad Lietuvoje, turinčioje jūrinę jungtį su Švedija „NordBalt“ ir jungtį su Lenkija LitPol Link“, elektros kainas formuoja Skandinavijos ir kontinentinės Europos šalių elektros rinkos.
 
„Litgrid“ rekomenduoja gyventojams ir verslui mažinti elektros energijos vartojimą kainos piko valandomis, kai elektra rinkoje brangiausia. Mažesnis vartojimas šiomis valandomis metu mažintų vidutinę elektros energijos kainą rinkoje. Taip pat gyventojams rekomenduojama pereiti prie elektrą taupančių įrenginių.
 
Elektros vartojimo mažinimas, ypač kainos piko valandomis, taip pat svarbus ir mūsų aplinkai: kuo didesnė energijos paklausa, tuo daugiau jos gaminti turi iškastinį kurą deginančios elektrinės. Sąmoningai taupydami elektros energiją ar rinkdamiesi dalį elektros vartojimo perkelti į ne piko laikotarpius didiname atsinaujinančių išteklių energijos dalį gamyboje ir mažiname savo poveikį aplinkai.
 
„Beveik visi Lietuvos gyventojai, taip pat didelė dalis įmonių už elektrą atsiskaito pagal mėnesinį suvartojimą. Taigi, tiesiogiai nepatiria kainų skirtumo skirtingomis valandomis. Tačiau didmeninėje rinkoje, elektros biržoje egzistuoja dideli atskirų valandų kainų svyravimai. Ryte prasidedant darbo dienai ir vakare jai baigiantis pastebime ne tik padidėjusį elektros vartojimą, bet ir didesnes elektros kainas didmeninėje rinkoje, kurioje energiją perka tiekėjai. Naktį, kai smarkiai sumažėja vartojimas, elektros rinkos kaina būna žemiausia“, – sako Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.
 
Jo teigimu, vartotojams sumažinus elektros naudojimą piko metu, turėtų mažėti ir vidutinės elektros energijos kainos rinkoje, nuo kurių priklauso ir elektros tiekėjų gyventojams ir verslui teikiami kainų pasiūlymai.
„Sumažindami vartojimą piko valandomis, sumažinsime kainą visiems Lietuvos vartotojams – ir tiems, kurie už elektrą atsiskaito pagal konkrečiomis valandomis suvartotą energiją, ir tiems, kurių skaitiklių rodmenys fiksuojami kas mėnesį“, – sako R. Masiulis.
 
„Vertiname gyventojų ir verslo sąmoningumą, kviečiame ieškoti būdų taupyti elektros energiją. Elektros vartojimo mažinimas ne tik padės mums visiems sutaupyti, tačiau taip pat yra vienas svarbiausių ginklų kovoje prieš Europos priklausomybę nuo Rusijos energijos išteklių“, – teigia „Litgrid“ generalinis direktorius.
 
Gruodžio mėnesį vidutinė didmeninė elektros rinkos kaina Lietuvoje siekė 264 Eur / MWh, tai 25 proc. daugiau nei prieš metus. Elektros vartojimas piko valandomis gruodžio mėnesį buvo apie 10 proc. mažesnis, nei pagal pastarųjų 5 metų duomenis prognozuojamas vartojimas, o bendrai, preliminariais duomenimis, elektros vartojimas gruodį buvo 5 proc. mažesnis nei koreguotas vidutinis pastarųjų 5 metų vartojimas.
 
Daugiau informacijos: