Naujienos

2021-01-05

Elektros suvartojimas per šventes išaugo, kainos sumažėjo

Paskutines dvi praėjusių metų savaites, šventiniu laikotarpiu, elektros suvartojimas, palyginti su tuo pačiu metu 2019 m., išaugo.  O metines aukštumas gruodžio mėnesio pradžioje pasiekusios didmeninės elektros kainos biržoje sumažėjo. Bendras importo srautas praėjusias dvi savaites išliko stabilus ir siekė du trečdalius bendro šalies suvartojimo.
 
Gruodžio 21–27 dienomis vidutinė elektros energijos savaitės kaina Lietuvoje siekė 31,9 Eur / MWh, o gruodžio 28 – sausio 3 dienomis – 39,5 Eur / MWh. 24 % ūgtelėjusi paskutinės metų savaitės kaina išliko 26 % mažesnė nei gruodžio viduryje. Kainos paskutinę savaitę visose Baltijos šalyse buvo vienodos, o priešpaskutinę savaitę Estijoje ir Latvijoje buvo šiek tiek mažesnės ir siekė 31,8 Eur/ MWh.
 
„Prasidėjus šventiniam laikotarpiui elektros kainos Lietuvoje sumažėjo beveik ketvirtadaliu ir atsikvėpė nuo buvusio augimo, kai gruodžio pradžioje kainos buvo pasiekusios metų piką. Metų pabaigoje įprastai kainos būna mažesnės dėl sumažėjusios paklausos, kai suvartojimas švenčių dienomis smunka. Ne išimtis buvo ir šių metu pabaiga, kai dėl didelio šventinių dienų skaičiaus  kainos pakrypo žemyn. Žiūrint į regioną, ypač kainos krito Vokietijoje ir Danijoje, kai savaitės pabaigoje gruodžio 27 d., sekmadienį, smarkiai išaugus vėjo generacijai, vidutinė elektros kaina krito žemiau 0 ribos ir pasiekė -13,5 Eur/ MWh. Lietuvoje kainos, nors ir sumažėjo, išliko gana stabilios ir į neigiamą teritoriją nežengė“, – komentuoja Liutauras Varanavičius, „Litgrid“ Strategijos departamento direktorius.
 
Elektros suvartojimas Lietuvoje Šv. Kalėdų savaitę siekė 238 GWh, o paskutinę metų savaitę – 230  GWh*. Palyginti su 2019 m. pabaiga, priešpaskutinės metų savaitės vartojimas išaugo 6 %, o paskutinės – 3 %.
 
„Elektros suvartojimą lemia daugybė veiksnių, tokių kaip temperatūra, įmonių veikla ar vartotojų įpročiai. Šiuo atveju įtakos galėjo turėti ir pandemija. Pavyzdžiui, gruodžio 24 dienos vakarą Lietuvoje suvartota 9 % daugiau elektros energijos nei praėjusiais metais tuo pačiu metu – tikėtina, kad augimą lėmė ne tik žvarbesnis oras, bet ir Kūčių šventimas atskiruose namų ūkiuose, bendraujant nuotolinėmis ryšio priemonėmis“, – sako L. Varanavičius.
 
Elektros gamyba Lietuvoje mažėjo 3 %, o vietos elektrinės užtikrino 34 % šalies elektros energijos suvartojimo. Bendrai Lietuvoje per savaitę buvo pagamintos 77 GWh elektros energijos.
 
Šiluminės elektrinės praėjusią savaitę pagamino 20 % Lietuvoje generuotos elektros energijos. Vėjo jėgainės pagamino 36 %, hidroelektrinės – 22 %, kitos elektrinės –22 % elektros energijos. Gamyba šalies hidroelektrinėse, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš savaitę augo 16 %, gamyba vėjo jėgainėse mažėjo 19 %, šiluminėse elektrinėse gamybos apimtys augo 8 %, o kitų elektrinių gamyba augo 10 %.
 
Pagal importo / eksporto (saldo) santykį, 67 % mūsų šalies elektros energijos poreikio* buvo importuota. Palyginti su ankstesne savaite, bendras importas mažėjo 5 %. 26 % elektros importo į šalį pateko iš trečiųjų šalių, 42 % – iš Skandinavijos per „NordBalt“ jungtį, 25 % buvo importuota per sieną su Latvija ir 6 % per „LitPol Link“ jungtį su Lenkija.
 
Bendras elektros srautas iš Lietuvos mažėjo 33 %. Per „LitPol Link“ į Lenkiją buvo nukreipta 89 % Lietuvos eksportuojamos elektros, į Latviją 9 %, o eksportas iš Lietuvos per „NordBalt“ jungtį sudarė 1 %.
 
Elektros srautui „LitPol Link“ jungties pralaidumas buvo išnaudojamas 23 % pralaidumų Lenkijos kryptimi ir 15 % Lietuvos kryptimi. „NordBalt“ pralaidumo išnaudojimas Lietuvos kryptimi siekė 70 %, o Švedijos kryptimi – 0 %.
 
* Pastabos:
 
1. Elektros energijos suvartojimas (pagal ENTSO-E „consumption“) – yra suvartotas Lietuvos elektros energijos kiekis be KHAE užkrovimui suvartotos elektros energijos.
2. Elektros energijos poreikis yra suvartotas Lietuvos elektros energijos kiekis su Kruonio HAE užkrovimui suvartota elektros energija.
3. „Litgrid" savaitinėse apžvalgose analizuojami „Nord Pool“ rinkoje prekiaujamos didmeninės elektros energijos kainos pokyčiai Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse, apžvelgiama elektros energijos importo / eksporto dinamika ir srautų pasiskirstymas bei generacijos pokytis. Sistemos duomenis realiu laiku galima stebėti čia.