Naujienos

2020-10-09

Baltijos šalių operatoriai reguliuojančiosioms institucijoms pateikė metodiką dėl elektros prekybos su Rusija

 Baltijos šalių elektros perdavimo sistemų operatoriai nacionalinėms reguliuojančiosioms institucijoms pateikė parengtą ir tarpusavyje suderintą elektros pralaidumų apskaičiavimo metodiką. Dokumentas numato, kaip vyks prekyba su Rusija po to, kai Lietuva sustabdys elektros importą iš Baltarusijos, pradėjus veikti Astravo atominei elektrinei.
Lietuvos, Latvijos ir Estijos operatoriai „Litgrid“, „Augstprieguma tikls“ ir „Elering“ penktadienį nacionalinėms reguliuojančiosioms institucijoms pateikė trišales Tarpzoninio pralaidumų apskaičiavimo, nustatymo ir paskirstymo su Rusija sąlygas ir metodiką. Metodika Lietuvoje įsigalios tik ją patvirtinus nacionaliniam reguliuotojui – Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai.
„Naują trišalę metodiką Baltijos šalių perdavimo sistemos operatoriai parengė atsižvelgdami į Lietuvos Būtinųjų priemonių įstatymą, numatantį elektros nepirkimą iš Baltarusijos, nustatydami 0 MW pralaidumą tarp Lietuvos ir Baltarusijos energijos prekybai. Taip pat atsižvelgta ir į Baltijos ministrų tarybos priimtus sprendimus dėl 38 % sumažinamo tarpsisteminių jungčių pralaidumo prekybai tarp Latvijos, Estijos ir Rusijos, tokiu būdu nenaudojant komercijai Lietuvos–Baltarusijos pjūvio, bei efektyvios elektros kilmės garantijų sistemos sukūrimo“, – sako Giedrius Radvila, „Litgrid“ Sistemos valdymo departamento direktorius.
Metodiką Valstybinei energetikos reguliavimo tarnybai „Litgrid“ teikia po surengtos viešosios konsultacijos bei suderinimo su Latvijos ir Estijos perdavimo sistemų operatoriais, laikantis Baltijos ministrų tarybos priimtų sprendimų, kuriuose taip pat numatoma, kad trijų šalių operatoriai iki numatomo Astravo AE paleidimo turi sutarti dėl efektyvios kilmės garantijų sistemos. Metodika numato, kad elektros importas iš Rusijos į Latviją turės kilmės garantiją, įrodančią, kad ji pagaminta ne Baltarusijoje. „Litgrid“ pabrėžia, kad tik esant efektyviai ir veikiančiai kilmės garantijų sistemai, bus visapusiškai įgyvendintas Astravo ribojimo priemonių planas. Trišalė metodika parengta atsižvelgiant į Lietuvos Respublikos būtinųjų priemonių, skirtų apsisaugoti nuo trečiųjų šalių nesaugių branduolinių elektrinių keliamų grėsmių, įstatymo 4 straipsnio 1 dalyje įtvirtintas nuostatas, kad į „Lietuvos Respublikos elektros energijos rinką negali patekti elektros energija iš trečiųjų šalių, kuriose veikia nesaugios branduolinės elektrinės, išskyrus energiją, būtiną Lietuvos Respublikos elektros energetikos sistemos patikimumui užtikrinti“.
Įgyvendindama šią įstatymo nuostatą, „Litgrid“ nustatys nulinį komercinį pralaidumą iš Baltarusijos į Lietuvą iš karto po to, kai bus pagaminta pirmoji elektros energijos kilovatvalandė Astravo AE  Elektros energijai iš Rusijos taip pat bus taikomas naujas tinklų infrastruktūros mokestis. Tai užtikrins lygių konkurencinių sąlygų taikymą Baltijos šalių elektros gamintojų atžvilgiu.