Naujienos

2021-01-27

Elektros perdavimo tinkle – 3 įvykiai, elektros tiekimas vartotojams atstatytas

Dėl prastų oro sąlygų antradienį ir trečiadienį Lietuvos elektros perdavimo tinkle – aukštos įtampos linijose – fiksuoti 3 įvykiai. Elektros tiekimo sutrikimai vartotojams buvo trumpalaikiai – nuo kelių minučių iki pusvalandžio.
 
Per pastarąsias paras Lietuvos elektros perdavimo tinkle užgriuvę medžiai ar šakos miškingose vietovėse sutrikdė trijų 110 kV elektros linijų veikimą, praneša Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“.
 
Antradienį 9:59 atsijungė linija Leipalingis–Merkinė–Varėna ir nutrūko elektros tiekimas vartotojams aplink Merkinę. Tiekimas buvo atstatytas per 3 minutes.
Trečiadienio naktį 2:05 atsijungė linija Vilnius–Vilnia II, todėl nutrūko elektros tiekimas Rudaminoje ir Markučių (Vilniaus rajone ir Vilniaus mieste), tiekimas atstatytas po 4 minučių.
 
2:37 atsijungė linija, tiekianti elektros energiją Skiemonių, Antalgės ir Kvarco transformatorių pastotėms ir nutrūko tiekimas daliai vartotojų Utenos ir Anykščių rajonuose. Po 26 minučių visiems vartotojams tiekimas buvo atnaujintas per elektros skirstomąjį tinklą. Šiuo metu šalinamas linijos pažeidimas.
Trečiadienį ryte taip pat atsijungė 110 kV linija Leipalingis–Gardinas. Gedimas užfiksuotas Baltarusijos teritorijoje, Lietuvos vartotojams linijos atsijungimas įtakos nepadarė.
 
„Gavę informaciją apie būsimą snygį nedelsdami davėme nurodymus mūsų eksploatavimo rangovams pasirengti. Buvo suformuotos brigados, paruošta pravažiuoti sudėtingomis sąlygomis galinti technika. Antradienį operatyviai apžiūrėjome trumpai atsijungusią liniją Leipalingis–Merkinė–Varėna, o šiandien 7 val. ryto jau vykome šalinti naktį įvykusių pažeidimų. Tiesa, darbai gali užtrukti, nes reikia pripažinti, kad laukuose ir miškingose vietovėse privažiuoti yra labai sudėtinga. Tačiau svarbiausia, kad vartotojams elektros tiekimas tose vietovėse buvo atkurtas“, – sako Valdas Bancevičius, „Litgrid“ l. e. p. Perdavimo tinklo departamento direktorius.
 
Pasak jo, turint omenyje oro sąlygas, atsijungimų skaičius perdavimo tinkle – minimalus.
 
„Visus metus vykdome trasų valymo darbus: periodiškai apžiūrime linijų trasas, pjauname pavojingus, pasvirusius medžius, neleidžiame augti krūmams. Matydami sutrikimų skaičių, galime pasakyti, kad šių nuolatinių darbų rezultatai – geri“, – sako V. Bancevičius.
 
„Litgrid“ Lietuvoje valdo daugiau kaip 7 tūkst. km aukštos įtampos –  110 kV, 330 kV ir 400 kV – elektros perdavimo oro linijų, taip pat daugiau kaip 200 transformatorių pastočių ir 17 tarpsisteminių linijų su kitomis šalimis.