Naujienos

2023-02-09

„Litgrid“ skyrė paramą Ukrainai – 3,6 mln. eurų vertės perdavimo tinklo įrangą

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ į Ukrainą siunčia dar vieną pagalbos paketą, padėsiantį atstatyti nuo karo nukentėjusios šalies energetikos infrastruktūrą. Siunčiamų įrenginių vertė rinkoje siekia apie 3,6 mln. eurų.
 
„Atnaujindami savo infrastruktūrą, rezerve turime įvairių naudojimui tinkamų perdavimo tinklo įrenginių. Juos iš visos Lietuvos surinkome ir perduosime Ukrainos elektros perdavimo operatorei „Ukrenergo“. Įrenginiai ukrainiečiams bus labai naudingi atstatant pažeistą energetikos infrastruktūrą. Kaip tik galime prisidedame prie šviesesnių ir šiltesnių dienų Ukrainoje“, – sako „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.
 
Pagalbos paketo siuntą sudaro 330 ir 110 kV įtampos perdavimo tinklo įrenginiai – skyrikliai, jungtuvai, viršįtampių ribotuvai, srovės ir įtampos transformatoriai, izoliatoriai ir izoliacinė alyva. Taip pat bus siunčiamas dar vienas 330/110/10 kV autotransformatorius – tai pagrindinis ir brangiausias perdavimo tinklo pastotės įrenginys.
 
Tokios pačios paskirties įrenginiai rinkoje šiuo metu kainuoja apie 3,6 mln. eurų. Parama į Ukrainą bus vežama dalimis, pirmoji dalis įrangos iškeliaus artimiausiomis savaitėmis.
 
„Vasario 7 dieną Ukrainoje per 500 tūkst. gyventojų neturėjo elektros, daugiau nei 4 mln. elektros energiją gauna pagal nustatytą valandinį grafiką. Daugiausia atjungtų vartotojų – Odesos, Lvivo regionuose, Kyjivo mieste, Donecko, Chersono ir Charkivo srityse. Pagalba teikiama Ukrainos elektros perdavimo tinklui šiandien gelbėja gyvybes“, – sako Laura Pušinskaitė, Lietuvos Respublikos ambasados Ukrainoje energetikos atašė.
 
Sausio pabaigoje Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ į Ukrainą išsiuntė ne mažiau nei 2 mln. eurų vertės 330/110/10 kV autotransformatorių, kuris padės užtikrinti elektros energijos tiekimą, Rusijai tikslingai naikinant Ukrainos energetikos infrastruktūrą.
 
Autotransformatorių kartu su kita elektros ir dujų perdavimo tinklų atstatymui skirta įranga praėjusiais metais kaip paramą Ukrainai skyrė „EPSO-G“ grupės bendrovės „Litgrid“ ir „Amber Grid“.
 
Šiuo metu bendra „Litgrid“ jau suteiktos paramos rinkos vertė sudaro apie 6 mln. eurų.
 
Parama Ukrainos energetikos infrastruktūros įmonėms surinkta ir vežama padedant Lietuvos Respublikos ambasadai Ukrainoje, Energetikos ir Susisiekimo ministerijoms. Pagalba Ukrainai perduodama per nevyriausybinę organizaciją „Blue / Yellow“.
 
„Atakos prieš civilinę infrastruktūrą Ukrainoje tapo šios žiaurios agresijos kasdienybe. Užpuolikas tikisi, kad tokiu būdu palauš Ukrainos tautos pasipriešinimą. Kiekviena atstatyta elektros pastotė, kiekvienas elektros infrastruktūros atgaivinimas taip pat yra laimėta kova šiame grobikiškame kare“, – sako Paulius Kijauskas, „Blue / Yellow“ (VšĮ „Mėlyna ir geltona“) atstovas.
 
„Litgrid“ siunčiamos paramos gabenimo į Ukrainą paslaugas finansuoja Europos Sąjunga.