Naujienos

2020-04-15

Ilgalaikės Lietuvos elektros energetikos raidos scenarijų studiją rengs Norvegijos DNV GL

 
Lietuvai kryptingai siekiant mažinti energetikos sektoriaus priklausomybę nuo iškastinio kuro ir aktyviai skatinant gamybą iš atsinaujinančių energijos išteklių, elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ pasirašė sutartį su tarptautinėje rinkoje veikiančia Norvegijos konsultacine bendrove DNV GL ilgalaikiams šalies elektros energetikos raidos scenarijams parengti.
 
DNV GL konsultantai iki metų pabaigos parengs studiją, kuri  vadinsis „2020-2050 metų Lietuvos elektros energetikos sistemos raidos scenarijų sudarymas“, o trumpai - RAIDA 2050.  120 tūkst. Eurų vertės sutartis pasirašyta DNV GL laimėjus pernai gruodį paskelbtą viešą konkursą.
 
Rengiamoje studijoje bus sudaryti Lietuvos elektros energetikos sektoriaus raidos scenarijai iki 2050 metų, atliktas elektros energetikos sistemos adekvatumo (generuojančių galių ir elektros energijos rinkos) įvertinimas, pateiktos reikiamos techninės, ekonominės ir teisinės priemonės elektros energetikos sistemos efektyviam veikimui ilgalaikėje perspektyvoje.
 
Pasak Rimvydo Štilinio, UAB EPSO-G infrastruktūros direktoriaus, itin svarbu, kad rengiant šią visos šalies energetikai svarbią studiją savo žiniomis ir įžvalgomis prisidės Energetikos ministerijos, Valstybinės energetikos reguliavimo tarnybos, skirtingų šalies energetikos, taip pat ir atsinaujinančios, sričių specialistai.
 
„Sutelkdami tarptautinę konsultantų patirtį energetikos sistemų ir rinkos modeliavimo srityje ir Lietuvos energetikos ekspertų bei sprendimų priėmėjų kompetenciją, siekiame iš anksto numatyti reikiamus veiksmus ir technines priemones efektyviai ir subalansuotai perdavimo sistemos veiklai užtikrinti ilgalaikėje perspektyvoje sklandžiai  integruojant į regioninę perdavimo ir balansavimo sistemą sparčiai augančią žaliąją energetiką. Raidos scenarijai leis mums geriau identifikuoti prioritetines sritis ir konsoliduoti reikiamus resursus“ – sako Rimvydas Štilinis.
 
Studijoje bus įvertintos elektros energijos gamybos, suvartojimo, importo ir eksporto srautų prognozės, sistemos subalansavimo galimybės, naujų sisteminių paslaugų poreikis ir galimybės jas užsitikrinti vietiniais resursais.
 
Studijos rengėjai taip pat įvertins naujų technologijų, pavyzdžiui, energijos kaupiklių, išmanių perdavimo tinklų, gaminančių vartotojų, Power-to-Gas, Power-to-Heat ir kitų, diegimo galimybes ir naudą ateities energetikos sistemoje.
 
Ši studija yra bendro EPSO-G grupės įmonių projekto dalis. Jame taip pat dalyvauja dujų perdavimo operatoriaus „Amber Grid“ specialistai. Jie analizuoja „power-to-gas“ ir vandenilio technologijų aktualumą Lietuvoje.
 
Remdamasis šio projekto rezultatais, „Litgrid“ ir „Amber Grid“ galės kryptingai planuoti priemones ir resursus Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijos tikslų įgyvendinimui.
 
Pagal Nacionalinį energetikos ir klimato srities veiksmų planą Lietuva siekia iki 2030 m. iki 45 proc., o iki 2050 m. net iki 80 proc. padidinti atsinaujinančių energijos išteklių dalį visoje energetikoje. Tuo tarpu elektros sektoriuje planai dar ambicingesni – pasiekti 100 proc. elektros, pagamintos iš atsinaujinančių išteklių, galutiniame suvartojimo balanse iki 2050 m.
 
Projektas atitinka EPSO-G strategijos „Efektyvios veiklos ir inovacijų“ kryptį ir yra įtrauktas į Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijos įgyvendinimo priemonių planą.