Naujienos

2022-05-23

Mažėjusi atsinaujinančių išteklių gamyba ir remontai lėmė elektros kainų augimą

Praėjusią savaitę Baltijos šalyse sumažėjus vėjo, saulės ir hidroelektrinių gamybai, daugiau elektros generavo brangiau veikiančios šiluminės elektrinės. Didžiąją savaitės dalį vykdytas planinis „LitPol Link“ jungties remontas apribojo importo ir eksporto galimybes. Didmeninės elektros rinkos kaina visose Baltijos šalyse sugrįžo į lygį, fiksuotą mėnesio pradžioje.
 
Gegužės 16–22 dienomis vidutinė elektros energijos savaitės kaina Lietuvoje, palyginti su ankstesne savaite, augo 56 proc. ir siekė 189,4 Eur / MWh. Elektros kaina Latvijoje buvo tokia pati kaip ir Lietuvoje, o Estijoje kaina augo 50 proc. ir siekė 181,1 Eur / MWh.
„Praėjusią savaitę elektros kaina vėl augo ir grįžo pirmųjų gegužės mėnesio savaičių lygį.  Lietuvoje aukščiausią tašką rinka pasiekė gegužės 20 d. 7 valandą ryte, kai valandinė didmeninė elektros kaina buvo net 500 Eur / MWh. Nors praėjusią savaitę pirmą kartą šiemet suvartojimas Lietuvoje buvo mažesnis nei 200 GWh, taip pat mažėjo ir vietinė generacija. Pigią vėjo ir saulės elektros gamybą bei 23 proc. sumažėjusią Latvijos hidroelektrinių generaciją keitė brangesnės šiluminės elektrinės, kurios naudoja brangias gamtines dujas. Taip pat nuo gegužės 16 iki 21 dienos buvo vykdomas metinis „LitPol Link“ jungties remontas, dėl to eksportas iš Lietuvos į Lenkiją krito net 5 kartus, dėl tos pačios priežasties buvo apribotas ir importas. Planuotas remontas baigtas šeštadienį per pietus“, – sako „Litgrid“ Strategijos departamento direktorius Liutauras Varanavičius.
Elektros suvartojimas praėjusią savaitę Lietuvoje sumažėjo 2 proc. ir siekė 197 GWh. Elektros gamyba Lietuvoje mažėjo 3 proc., o vietos elektrinės užtikrino 32 proc. šalies elektros energijos suvartojimo*. Bendrai Lietuvoje per savaitę pagaminta 62 GWh elektros energijos.
Daugiausiai elektros energijos pagamino vėjo jėgainės – 23 GWh, jų gamybos apimtis mažėjo 28 proc., palygintisu savaite prieš tai. Taip pat mažėjo saulės jėgainių gamyba– 11 proc. ir siekė 9 GWh. Šiluminių elektrinių generacija padidėjo 21 proc. ir siekė 11 GWh, o hidroelektrinių gamyba augo 50 proc. ir siekė 17 GWh. Vėjo jėgainės praėjusią savaitę pagamino 37 proc. Lietuvoje generuotos elektros energijos, šiluminės elektrinės pagamino 17 proc., hidroelektrinės – 28 proc., saulės elektrinės – 14 proc., o kitos elektrinės – 4 proc. Lietuvoje pagamintos elektros energijos.
Pagal importo / eksporto (saldo) santykį, 69 proc. šalies elektros energijos poreikio* buvo importuota. Palyginti su ankstesne savaite, bendras importas sumažėjo 22 proc., iki 156 GWh. Diferencijuojant šalies importą, 14 proc. elektros į šalį pateko iš trečiųjų šalių, 47 proc. – iš Skandinavijos per „NordBalt“ jungtį, 36 proc. buvo importuota per sieną su Latvija, o 4 proc. iš Lenkijos.
Nuo sekmadienio į Baltijos šalis nebeimportuojama elektros energija iš Rusijos, elektros biržos operatorei „NordPool“ priėmus sprendimą stabdyti prekybą rusiška elektra.
Bendras elektros srautas iš Lietuvos sumažėjo 80 proc., iki 11 GWh. Per „LitPol Link“ į Lenkiją buvo nukreipta 43 proc. Lietuvos eksportuojamos elektros, į Latviją – 45 proc. Į Skandinaviją – 12 proc.
Elektros srautui „LitPol Link“ jungties pralaidumas buvo išnaudojamas 29 proc. Lenkijos kryptimi ir 39 proc. Lietuvos kryptimi. „NordBalt“ pralaidumo išnaudojimas buvo 1 proc. Švedijos kryptimi bei 62 proc. Lietuvos kryptimi.
 
 
 
 
* Pastabos:
1. Elektros energijos suvartojimas (pagal ENTSO-E „consumption“) – yra suvartotas Lietuvos elektros energijos kiekis be KHAE užkrovimui suvartotos elektros energijos.
2. Elektros energijos poreikis yra suvartotas Lietuvos elektros energijos kiekis su Kruonio HAE užkrovimui suvartota elektros energija.
3. „Litgrid" savaitinėse apžvalgose analizuojami „Nord Pool“ rinkoje prekiaujamos didmeninės elektros energijos kainos pokyčiai Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse, apžvelgiama elektros energijos importo / eksporto dinamika ir srautų pasiskirstymas bei suvartojimo ir generacijos planų pokyčiai. Sistemos duomenis realiu laiku galima stebėti čia.